Sari la conținut

Ascultarea melodiilor preferate poate reduce durerea fizică (STUDIU)

muzică în căști
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum este afectat auzul când asculți muzică în căști

Cercetătorii au descoperit că ascultarea muzicii preferate reduce intensitatea durerii, lucru care ar putea optimiza terapiile pentru durere bazate pe muzică.

Un nou studiu relevă faptul că muzica preferată de un pacient ameliorează eficient disconfortul fără a fi nevoie de medicamente, sporind capacitatea individului de a face față durerii fizice.

Cântecele, recitalurile sau spectacolele pe care participanții le-au preferat au depășit semnificativ clipurile generice de muzică relaxantă în ceea ce privește reducerea disconfortului, relevă studiul publicat în revista Frontiers in Pain Research.

O echipă de cercetători din Canada explică faptul că hipoalgezia – o sensibilitate scăzută la durere – apare atunci când există o întrerupere a transmiterii stimulilor durerii, de la punctul de intrare până la recunoașterea conștientă de către creier. Noul studiu a urmărit să determine ce genuri muzicale reduc cel mai eficient percepția durerii.

„În studiul nostru, arătăm că muzica preferată aleasă de participanții la studiu are un efect mult mai mare asupra reducerii durerii termice acute decât muzica relaxantă necunoscută”, afirmă Darius Valevicius, doctorand la Universitatea din Montreal.

Echipa a mai constatat și faptul că, răspunsurile emoționale joacă un rol foarte puternic în prezicerea faptului că muzica va avea un efect asupra durerii. În studiul experimental, participanții au simțit o durere termică moderată pe antebrațul interior, asemănătoare cu cea de a ține o ceașcă de ceai caldă pe piele. Această durere a fost apoi cuplată cu segmente muzicale, fiecare având o durată de aproximativ șapte minute, la Roy Pain Lab de la Universitatea McGill.

Anumiţi stimuli sonori provoacă hipoalgezia

În contrast cu muzica generică sau cu tăcerea, melodiile preferate ale participanților au diminuat substanțial atât intensitatea durerii. „Am folosit mostre muzicale care imită muzica din toate punctele de vedere, cu excepția structurii sale semnificative, și, prin urmare, putem concluziona că, probabil, nu este vorba doar de distragerea atenției sau de prezența unui stimul sonor care provoacă hipoalgezia”, a explicat coordonatorul studiului, potrivit 360medical.ro.

Mai mult, echipa a explorat dacă anumite teme muzicale specifice ar putea influența efectele de reducere a durerii. Ei au intervievat participanții cu privire la reacțiile lor emoționale la muzica preferată și le-au clasificat în teme precum energizant/activant, vesel/înveselitor, calmant/relaxant și emoționant/cu unele aspecte triste și altele de bucurie. Echipa a constatat capacități diferite în aceste teme emoționale de atenuare a durerii.

Sursă foto: Frontiers

Deși natura exactă a „efectelor muzicale pozitive sau negative” rămâne neclară, acestea par să declanșeze un răspuns neurofiziologic eficient în blocarea căilor durerii, spun autorii. Unele persoane experimentează aceste efecte ca pe o senzație de furnicături, fiori sau piele de găină.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel