Sari la conținut

Asistentă la spitalul din Suceava: ”Ni s-a spus că prioritate la măști au medicii, nu dați la asistente, că ele n-au așa mare risc!”

Categoria profesionala cea mai afectata de Covid-19

Din cuprinsul articolului

Asistentă la spitalul din Suceava. 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu Covid-19. Sunt 43 de medici, dintre care 27 numai la Suceava. 45 de asistenţi medicali, dintre care 30 la Suceava. 14 infirmieri, 13 dintre ei sunt la Suceava şi o îngrijitoare.

Spitalul din Suceava a fost închis pentru a fi dezinfectat, după care va fi folosit exclusiv pentru pacienții diagnosticați cu noul coronavirus.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi abuz în serviciu, deoarece la nivelul instituţiilor judeţului Suceava nu au fost respectate măsurile dispuse cu privire la reglementările legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase.

Cum s-a ajuns însă la o astfel de situație? Conducerea spitalului a transmis, într-un comunicat de presă, că: „Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă”.

Asistentă la spitalul din Suceava

Cu toate astea, declarațiile cadrelor medicale arată altceva. În spital este dezorganizare și nimeni nu știe ce va face mai departe. O asistentă medicală a povestit pentru vice.com despre ce s-a întâmplat în Spitalul Județean din Suceava:

”Tot ce știu este că, în urmă cu o săptămână, fusesem anunțată că voi fi mutată de pe secția pe care lucrez de obicei pe secția de reanimare. „Carne de tun” cum spunem noi, asistentele, despre ce urmează. Adică, să fim pe poziții pentru când colegele de la urgențe și reanimare se îmbolnăvesc și sunt cu adevărat trimise în izolare. Să venim noi, ca un fel de schimbul doi.

Suntem 32 de asistente din tot spitalul înștiințate că trebuie să schimbăm secția. Mi s-a spus că am fost aleasă pentru că-s printre cele mai bine pregătite. Am glumit și am zis că data viitoare o să mă mai împiedic printre saloane, ca să nu mai fiu considerată așa.

Mă gândesc la asta, în timp ce aștept să aflu ce se întâmplă cu mine: dacă merg sau nu la spital. Îmi amintesc că mi-a povestit o colegă că acum două zile a auzit un medic urlând către tot personalul: „Prioritate la măști au medicii, nu dați la asistente, că ele n-au așa mare risc”. Vorbele astea m-au panicat. M-am simțit ultimul om, ca și cum ei au dreptul la sănătate, dar eu trebuie să stau la rând. Dacă mai rămâne și la asistente ceva. Citiți continuarea pe vice.com. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel