Sari la conținut

Asociația Mai Mult Verde propune o serie de măsuri pentru protejarea apelor Dunării

Asociația Mai Mult Verde propune o serie de măsuri pentru protejarea apelor Dunării conform unui recent raport făcut public.

Dunărea transportă anual peste 100 de tone de plastic, material care sub acțiunea apei, se descompune și formează particule extrem de nocive pentru populație și pentru ecosistemul fluviului. Majoritatea deșeurilor ajung în apă de pe uscat, din cauza depozitării ilegale a acestora în albiile râurilor sau în natură.

Potrivit studiului, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic. Cele mai mari randamente de transport anual au fost înregistrate la stația de prelevare Moldova Veche, aproape de intrarea Dunării în România.

Este cel mai extins studiu de acest fel efectuat în țara noastră până în prezent, fiind realizat pe parcursul a cinci sezoane, în perioada primăvară-iarnă 2022 și primăvară 2023, în trei secțiuni pe traseul românesc al Dunării: Moldova Veche (km 23 după intrarea pe teritoriul României), Gruia (în aval de Porțile de Fier II) și Isaccea (după ultimul afluent – râul Prut, înainte de Delta Dunării).

„Deși probele au fost prelevate în condițiile unui an secetos (2022), cu debite sub medie, rezultatele obținute sunt comparabile cu valorile obținute prin extrapolare la debitele medii multianuale. Se impune o monitorizare continuă, multianuală, cu un număr mai mare de măsurători pe principalele secțiuni dintre afluenți, pentru a identifica evoluția dinamică a prezenței particulelor de microplastic în apa Dunării, a surselor acestuia și a măsurilor de ameliorare.” spune Doru Mitrana, președintele Asociației Mai Mult Verde.

Raportul Asociației Mai Mult Verde propune o serie de măsuri pentru protejarea apelor Dunării, iar primăriile riverane sunt invitate să adopte acest document.

Asociația Mai Mult Verde propune o serie de măsuri pentru protejarea apelor Dunării

Documentul include mai multe propuneri pentru protejarea Dunării de poluare.

Loredana Pană, manager de proiecte în cadrul Asociației Mai Mult Verde: ”Ne propunem ca toate autoritățile locale să acționeze împreună împotriva poluării cu plastic a Dunării. Noi am stabilit 10 priorități pe care semnatarii rezoluției să și le asume. În primul rând, trebuie să pornim de la conștientizarea faptului că deșeurile aruncate în natură sunt prioritatea autorității publice.”

Primăriile riverane Dunării ar trebui să se implice și prin alocări bugetare pentru finanțarea campaniilor de ecologizare a malurilor Dunării, este de părere Loredana Pană.

”Avem nevoie de alocări bugetare, pentru că astfel de operațiuni și de curățare și de monitorizare a locurilor naturale și de la Dunăre presupun, evident, finanțe. Ne dorim ca autoritățile locale să desfășoare campanii la nivel local de informare, să asigure infrastructura pentru colectarea deșeurilor și din spațiile naturale.”

Dacă nu se va interveni pentru stoparea poluării Dunării, până în 2050 fluviul ar putea avea mai mult plastic decât pește în ape, avertizează Asociația Mai Mult Verde.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: