duminică, noiembrie 27, 2022

Asociația Moașelor Independente, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății: Există riscul extincției profesiei de moașă

Marți, 5 octombie, Asociația Moașelor Independente (AMI) a transmis o scrisoare deschisă transmisă ministrului Sănătății, Alexandru Rafila. Se cere redeschiderea programelor de educație și formare a moașelor în cadrul instituțiilor de învățământ medical, arătând că această specializare a fost desființată din centrele universitare din țară.

Te-ar mai interesa: Un polițist îl desființează pe Culiță Sterp: Ar tr...

Asociația Moașelor Independente, scrisoare deschisă către ministrul Sănătății: Există riscul extincției profesiei de moașă

România este singura țară europeană în care există riscul  extincției profesiei de moașă, deși țara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa.

„În prezent, există un singur program de educație pentru moașe la nivel național, în cadrul Universității «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deși înregistrează cele mai înalte rate ale  mortalității materne și infantile din Europa, este singura țară europeană în care există riscul extincției profesiei de moașă (avem sub 500 de persoane licențiate ca moașă, numărul fiind în  scădere).

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

La extrema cealaltă, sistemele de sănătate ale țărilor nordice, spre exemplu, deținătoarele celor mai favorabili indici de sănătate reproductivă, consideră moașa pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă și atribuie o atenție deosebită dezvoltării acestei profesii.

Prin urmare, considerăm că este esențial să redeschideți programele de educație și formare a moașelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu acești specialiști, fapt care va determina o creștere a calității îngrijirilor acordate în domeniul sănătății materno-infantile, precum și o scădere a complicațiilor și a intervențiilor inutile și, implicit, va reduce și costurile în sistemul de sănătate românesc”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă ministrului Sănătății de către Asociația Moașelor Independente.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 28 Noiembrie – 4 Decembrie. Vo...

În prezent, moașa își exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate

În scrisoare se mai arată că profesia de moașă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităților conform legii în mod autonom, necondiționate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislației europene în domeniu.

Cu toate acestea, în prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moașă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moașa își exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripția medicului sau cu condiția ca un medic să poată interveni în orice moment și, astfel, autonomia și independența activităților profesiei de moașă nu mai există.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în România! A murit o mare actriță...

De asemenea, AMI arată că a transmis în iunie 2022 observații și sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătății, prin care propune modificarea și completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private