Sari la conținut

România: A fost vaccinată prima persoană de variola maimuței. Este sau nu vaccinarea obligatorie?

România: A fost vaccinată prima persoană de variola maimuței.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi. În acest context, la sfârșitul săptămânii trecute, medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București au efectuat prima vaccinare împotriva variolei maimuței.

România: A fost vaccinată prima persoană de variola maimuței

Este vorba de un bărbat adult, contact al unui pacient cu variola maimuței.

„Este vorba despre o persoană adultă, contact al unui pacient diagnosticat cu variola maimuței, care a venit din proprie inițiativă și a solicitat vaccinarea.

Astăzi a fost vaccinată împotriva variolei maimuței prima persoană la noi în spital, este foarte posibil să fie și prima persoană din țară. Este vorba despre un contact al unui pacient infectat cu variola maimuței, așa s-a declarat.

Conform regulilor sunt vaccinate persoanele care sunt contacți ai unor pacienți cu variola maimuței.

Pentru a fi eficientă, vaccinarea trebuie făcută, ideal, în primele patru zile, dar este eficientă până la două săptămâni. Se fac două doze de vaccin: o doză inițială și, după 28 de zile, o a doua doză. Vaccinarea se face numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani”, ”, a declarat dr. Corneliu Popescu, directorul medical al instituției sanitare, potrivit RoHealth Review.

Vaccinarea se face la cerere și doar cu acordul pacientului.

„Vaccinarea împotriva variolei maimuței se face fie la cerere, în cazul în care este contact al unei persoane infectate, fie în urma unei anchete epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică, bineînțeles cu acordul pacientului”, a mai spus dr. Corneliu Popescu.

10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că va declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței.

„Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă.

Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel