Sari la conținut

Aspirina în doză mică este legată de un risc cu 15% mai mic de diabet la adulții în vârstă

aspirina
Dursa foto: Doctotul Zilei
Medicament comun care reduce riscul de cancer colorectal

Aspirina în doză mică este legată de un risc cu 15% mai mic de diabet la adulții în vârstă

Datorită potențialului de sângerare la persoanele în vârstă, ghidurile actuale de prescriere sugerează că adulții în vârstă ar trebui să ia zilnic aspirină numai din motive medicale specifice, cum ar fi în urma unui atac de cord.

O nouă cercetare care va fi prezentată la reuniunea anuală din acest an a European Association for the Study of Diabetes (EASD) din Hamburg, Germania (2-6 octombrie) dezvăluie că administrarea unei doze zilnice de 100 mg de aspirină poate reduce riscul de tip 2. diabet zaharat cu 15% la persoanele care au 65 de ani sau mai mult.

Autorii, conduși de profesorul Sophia Zoungas, School of Public Health and Preventive Medicine, Universitatea Monash, Melbourne, Australia, subliniază că aceste constatări evidențiază necesitatea unei explorări mai profunde a rolului agenților antiinflamatori precum aspirina în prevenirea diabetului.

Aspirina în doză mică este legată de un risc cu 15% mai mic de diabet la adulții în vârstă

Efectul aspirinei asupra diabetului de tip 2 incident în rândul adulților în vârstă rămâne incert. Acest studiu a investigat efectul tratamentului randomizat al aspirinei în doză mică asupra diabetului incident și a nivelurilor de glucoză plasmatică a jeun (FPG) în rândul adulților în vârstă.

Autorii au efectuat un studiu de urmărire a studiului ASPREE – un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, al aspirinei, ale cărui principale rezultate au fost publicate în NEJM în 2018. Studiul original a arătat că aspirina conferea un risc crescut de aspirina cu 38% hemoragie majoră la adulții în vârstă fără nicio reducere a incidenței bolilor cardiovasculare.

Studiul a înrolat persoane care locuiesc în comunitate cu vârsta de 65 de ani sau peste, fără boli cardiovasculare, dizabilități fizice care limitează independența și demență. Participanții au fost randomizați 1:1 până la 100 mg aspirină pe zi sau placebo.

Diabetul incident a fost definit ca auto-raportare a diabetului, începerea tratamentului cu medicamente pentru scăderea glicemiei și/sau un nivel de glucoză plasmatică a jeun (FBP) de 7,0 mmol/L sau mai mare la vizitele anuale de urmărire. Pacienții cu diabet la începutul studiului au fost excluși. Modelarea computerizată și statistică au evaluat efectul aspirinei asupra diabetului zaharat incident și, respectiv, a nivelurilor de FPG.

Un total de 16.209 de participanți au fost incluși în analiză (8.086 randomizati la aspirină și 8.123 la placebo). Pe o perioadă medie de urmărire de 4,7 ani, au fost înregistrate 995 cazuri incidente de diabet (aspirina: 459, placebo: 536).

Comparativ cu placebo, grupul cu aspirină a avut o reducere cu 15% a diabetului zaharat incident și o rată mai lentă de creștere a FPG (diferența de modificare anuală a FPG: -0,006 mmol/L).

Tratamentul cu aspirină poate reduce riscul de diabet prin scăderea inflamației

„Tratamentul cu aspirină a redus diabetul incident și a încetinit creșterea glicemiei a jeun în timp în rândul adulților în vârstă inițial sănătoși. Având în vedere prevalența în creștere a diabetului de tip 2 în rândul adulților în vârstă, potențialul agenților antiinflamatori precum aspirina pentru a preveni diabetul de tip 2 sau pentru a îmbunătăți nivelul de glucoză necesită un studiu suplimentar”, au spus autorii. 

Cu toate acestea, profesorul Zoungas adaugă: „Descoperirile studiului publicat anterior de ASPREE în 2018 au arătat că aspirina nu prelungește viața independentă sănătoasă, dar a fost asociată cu un risc semnificativ crescut de sângerare, în principal în tractul gastrointestinal.”

Orientările majore de prescriere recomandă acum adulților în vârstă să ia aspirină zilnic numai atunci când există un motiv medical pentru a face acest lucru, cum ar fi după un atac de cord.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel