Sari la conținut

Cele 4 etape ale hipertensiunii arteriale: risc de boli cardiovasculare și AVC

Hipertensiunea arteriala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Avertisment OMS: programele de control ale hipertensiunii rămân neglijate

Cele 4 etape ale hipertensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială, sau HTA, este o afecțiune medicală marcată de niveluri anormal de ridicate ale tensiunii arteriale în artere.

Această afecțiune este adesea asimptomatică, iar „ucigașul tăcut” poate afecta în mod semnificativ inima și sănătatea generală.

Pentru a gestiona eficient hipertensiunea arterială, este esențial să înțelegeți tipurile, etapele și strategiile pentru a o menține sub control.

Cele 4 etape ale hipertensiunii arteriale: risc de boli cardiovasculare și AVC

  • Tensiune arterială normală: În această etapă, valorile tensiunii arteriale scad de obicei sub 120/80 mm Hg.

Nu există niciun risc semnificativ asociat cu tensiunea arterială normală, iar persoanele sunt încurajate să mențină un stil de viață sănătos pentru a preveni hipertensiunea arterială.

  • Prehipertensiune arterială: Acesta este o etapă de avertizare timpurie, în care valorile tensiunii arteriale variază între 120-139/80-89 mm Hg.

Deși nu este încă clasificată ca hipertensiune arterială, indică un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială.Modificările stilului de viață, cum ar fi schimbările dietetice, exercițiile regulate și gestionarea stresului sunt esențiale în această etapă pentru a preveni progresia.

Citeste si:
  • Etapa 1 Hipertensiune arterială: În această etapă, valorile tensiunii arteriale se încadrează între 140-159/90-99 mm Hg.

Reprezintă apariția hipertensiunii arteriale și poate necesita medicamente împreună cu modificări ale stilului de viață pentru a controla tensiunea arterială și a reduce riscurile asociate pentru sănătate.

  • Etapa 2 Hipertensiune arterială: Aceasta este etapa cea mai severă, când valorile tensiunii arteriale depășesc constant 160/100 mm Hg.

În astfel de condiții, este necesară intervenția medicală imediată pentru a scădea tensiunea arterială și pentru a preveni complicații precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și problemele renale.

Risc crescut de boli cardiovasculare

Hipertensiunea arterială reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea inimii tale. Hipertensiunea arterială prelungită poate deteriora arterele, făcându-le mai puțin flexibile și mai predispuse la îngustare sau înfundare.

Acest lucru crește riscul de boală coronariană, atacuri de cord și insuficiență cardiacă.

În plus, hipertensiunea poate duce la o inimă mărită, o afecțiune cunoscută sub numele de hipertrofie, care slăbește capacitatea de pompare a inimii.

Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, respectarea medicamentelor dacă este necesar și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale, puteți controla eficient hipertensiunea și reduce impactul acesteia asupra inimii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.