Sari la conținut

Aspirina nu mai este recomandată pentru a preveni primul atac de cord, pentru majoritatea persoanelor peste 60 de ani. Iată de ce

Aspirina nu mai este recomandată pentru a preveni primul atac de cord, pentru majoritatea persoanelor peste 60 de ani.

Noile linii directoare nu se schimbă pentru persoanele care au avut un atac de cord.

De ani de zile, medicii le-au recomandat persoanelor în vârstă de 50 de ani să înceapă să ia aspirina în doze mici în fiecare zi pentru a se proteja împotriva atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral.

Dar în ultimii ani, cu noi dovezi ale posibilelor efecte negative ale aspirinei zilnice, experții în sănătate au schimbat acele recomandări.

În noile ghiduri majore, un grup de lucru influent al medicilor nu mai recomandă aspirina zilnică pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral în rândul persoanelor de 60 de ani și peste.

Aspirina nu se mai recomandă pentru a preveni primul atac de cord, pentru majoritatea persoanelor peste 60 de ani

Între timp, noul ghid spune că persoanele între 40 și 59 de ani ar trebui să ia aspirina zilnică numai dacă au un risc crescut de boli cardiovasculare și în consultare cu un medic. Există puține beneficii în continuarea administrării aspirinei după vârsta de 75 de ani, au concluzionat experții.

Noul ghid vine de la United States Preventive Services Task Force (USPSTF), un grup influent de medici care ajută la ghidarea celor mai bune practici medicale. Bolile de inimă și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces în Statele Unite, reprezentând mai mult de unul din patru decese.

Deși s-a demonstrat că utilizarea zilnică a aspirinei reduce șansele de a avea un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral, poate crește și riscul de sângerare la creier, stomac și intestine. Și deși riscul absolut de sângerare este scăzut, riscul crește odată cu vârsta.

„Pe baza dovezilor actuale, grupul de lucru NU recomandă ca persoanele de peste 60 de ani să înceapă să ia aspirină pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a declarat vicepreședintele grupului de lucru, dr. Michael Barry, profesor de medicină la Spitalul General din Massachusetts, pentru ABC News.

„Deoarece șansa de sângerare internă crește odată cu vârsta, efectele nocive potențiale ale utilizării aspirinei anulează beneficiile în această grupă de vârstă”.

„Pentru marea majoritate a oamenilor fără boli de inimă preexistente, aspirina nu oferă un beneficiu net”

„Oamenii cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani și care nu au antecedente de boli cardiovasculare, dar care prezintă un risc mai mare ar putea beneficia de a începe să ia aspirină pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral”, a declarat și dr. John Wong, membru interimar al grupului de lucru.

La rândul său, directorul științific și profesor de medicină la Tufts Medical Center, a declarat pentru ABC News. „Este important ca ei să decidă împreună cu profesionistul din domeniul sănătății dacă o aspirină pe zi este potrivită pentru ei, deoarece aspirina zilnică vine cu posibile daune grave.”

„Este important ca publicul să înțeleagă că pentru marea majoritate a americanilor fără boli de inimă preexistente, aspirina nu oferă un beneficiu net. Daunele sunt aproximativ egale cu orice beneficii. USPSTF tocmai ajunge din urmă cu acest lucru larg acceptat. punct de vedere științific. De aproape 20 de ani, FDA a sfătuit utilizarea de rutină a aspirinei pentru prevenire la pacienții fără boli de inimă”, a declarat pentru ABC News Dr. Steven Nissen, cardiolog la Clinica Cleveland.

Noile recomandări se adresează persoanelor care nu au început încă să ia o aspirină zilnic

Grupul de experți nu a emis îndrumări pentru persoanele care iau deja o aspirină zilnic, iar știrile actualizate nu înseamnă neapărat că oamenii ar trebui să înceteze să o mai ia dacă sunt prescrise de un medic.

„Vrem să subliniem că aceste recomandări sunt axate pe începerea administrării aspirinei pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral. Oricine ia deja aspirina și are întrebări despre aceasta ar trebui să discute cu medicul său”, a spus Wong.

Noile linii directoare nu se schimbă pentru persoanele care au avut un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare majore. Recomandarea de a folosi aspirina pentru a le proteja de un al doilea eveniment rămâne puternică.

Recomandările privind aspirina zilnică pentru prevenirea bolilor s-au schimbat în ultimii ani.

În 2016, grupul de lucru al serviciilor de prevenire a recomandat persoanelor în vârstă de 50 de ani cu risc de boli de inimă să ia aspirina pentru bebeluși pentru a preveni atât bolile cardiovasculare, cât și cancerul de colon. Dar recomandările actualizate bazate pe cercetări suplimentare au descoperit că beneficiile ar putea să nu depășească riscul, concluzionand că cea mai bună prevenire a cancerului de colon este screening-ul de rutină începând cu vârsta de 45 de ani.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel