Sari la conținut

Aspirina poate reduce apariția cancerului de colon? Ce spun specialiștii

Aspirina poate reduce apariția cancerului de colon? Cancerul de colon, cunoscut și sub numele de cancer intestinal, este cauzat de un sindrom numit sindrom Lynch.

Acest sindrom este o afecțiune moștenită care crește riscul de cancer colorectal, cum ar fi cancerul de colon sau cancerul endometrial, conform cercetării profesorului John Burn de Genetică Clinică de la Universitatea Newcastle.

Conform cercetărilor de-a lungul a două decenii, mii de pacienți din întreaga lume au luat parte la studiu care le-a cerut să aibă două aspirine în fiecare zi, un supliment alimentar sau un placebo. Acești pacienți au avut sindromul Lynch, care le crește șansele de cancer de colon.

Aspirina poate reduce apariția cancerului de colon?

După studiu, până în 2011, rezultatele au arătat că cele 861 de persoane implicate, 34 din grupul placebo aveau cancer intestinal, dar dintre cei 427 care luau aspirină, doar 19 au fost diagnosticați cu cancer.

Descoperirile au mai arătat că aspirina aproape a redus numărul de persoane diagnosticate cu cancer intestinal din grup. Studiul spune că unul din doi va fi diagnosticat de-a lungul vieții cu cancer și se estimează că unul din 300 de persoane suferă de acest sindrom în Regatul Unit.

Cercetarea a fost începută cu o echipă de trei persoane: profesorul Sir John Burn, alături de colegii profesori John Mathers și Tim Bishop. Specialiștii se gândeau la diferite modalități de tratare a purtătorilor de gene pentru a preveni dezvoltarea acestor polipi și tocmai prin această cercetare a identificat aspirina ca fiind un tratament pentru sindromul Lynch.

Care sunt efectele secundare

Aspirina este bine cunoscută pentru reducerea riscului de atac de cord, în timp ce alte studii sugerează că analgezicul are potențialul de a reduce riscul de cancer. Pe de altă parte, utilizarea pe termen lung poate duce la ulcer gastric, conform cercetării.

Echipa lucrează în prezent pentru a vedea dacă aspirina ar trebui utilizată în populația generală pentru a preveni cancerul.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel