sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Asta ne mai lipsea! Ne-am umplut și de păduchi. Controalele anuale din unitățile de învățământ au scos la iveală o situația deplorabilă. Triajului epidemiologic realizat de medicii de familie și cadrele medicale abilitate pentru a evita răspândirea bolilor infecţioase şi parazitare în unitățile de învățământ a scos la iveală, în doar 15 județe din România,  peste 2.700 de cazuri cu păduchi.

Te-ar mai interesa: Medicii atenționează: Nu grăsimile distrug ficatul...

Număr lor este însă, cel mai probabil, mult mai mare dacă îi punem la socoteală pe cei nedeclarați, membri ai familiei sau copiii care stau acasă.

Nici anul trecut nu am stat mai bine! Au fost depistate 7.503 cazuri de copii cu păduchi în unitățile de învățământ, dintr-un număr total de 2.270.784, ceea ce înseamnă 88% dintre copiii care frecventează o formă de învățământ.

Presa locală din județul Argeș susține că nici profesorii nu ar fi scăpat de această problemă parazitară, dar  Eugenia Jianu, Inspectorul General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, citată de EZV, a neagat că ar exista vreun  incident de acest fel.

Te-ar mai interesa: Cel mai periculos tip de alimentație pentru cei tr...

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în urma despistării cazurilor de pediculoză s-au luat măsuri, fiind intensificată deparazitarea, acțiune la care au participat alături de medicii de familie și asistenții comunitari, și mediatorii sanitari. 

Pentru că ne confruntăm cu păduchii trebuie să știm că aceste insecte mici, cu 6 picioare, care se agață de scalpul omului și se lipesc de firul de păr  nu se plictisesc prea repede de gază.

Te-ar mai interesa: Sucul de legume care crește puterea musculară în t...

Sunt mici, dar pot fi observați și se hrănesc cu sângele nostru.

Cea mai bună metodă e de a scăpa de păduchi este șamponul special împotriva acestor paraziti. El trebuie aplicat însă pe părul uscat.

Cereți sfatul medicului sau farmacistului pentru dozarea corectă și perioada tratamentului. Nu spălați părul una-doua zile de când ați aplicat tratamentul. Se repetă procedura după ce ouăle eclozează, dar înainte de depunerea unei noi generații.

Te-ar mai interesa: Cinci simptome neobișnuite ale cancerului de sân p...

Păduchii se transmit foarte ușor din capul unei persoane infestate  altei persoane.

Infestarea cu păduchi este comună la copiii care merg la grădinițe și școli primare, pentru că aceștia încă nu au deprins anumite reguli de igienă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private