Categories: Stil de viaţă

Asta trebuie sa faci ca sa nu imbatranesti! Nutrienti anti-imbatranire care nu trebuie sa-ti lipseasca, indiferent de varsta

Nimeni nu scapa de procesul de imbatranire, insa unii imbatranesc mai frumos decat altii. Pe langa de mostenirea genetica si de ingrijirea personala, ceea ce mancam poate face o mare diferenta in felul in care aratam!

Cand vezi un chip cu o piele frumoasa, intinsa la o persoana mai in varsta, te gandesti mai degraba la faptul ca acea persoana a investit financiar masiv in tratamente faciale. Insa nu este mereu asa. In loc de a da bani grei pe creme anti-rid si pe tratamente speciale la saloanele de infrumusetare, ar trebui sa ne uitam mai intai in farfurie, caci anumiti nutrienti din alimentatia de zi cu zi pot face diferenta intre o fata ridata si una neteda, spune medicul dermatolog Judith Hellman din New York.

Anumiti nutrienti au capacitatea de a lungi telomerii, mici formatiuni cu rol de protectie de pe ADN care sunt asociate cu procesul de imbatranire. Practic, cu cat imbatranesti, telomerii se miscoreaza, motiv pentru care ADN nu se mai renegenereaza la fel cum se regenera in tinerete. Acest proces duce la descompunerea celulara, asadar la imbatranire.

Potrivit medicul dermatolog Judith Hellman, a te asigura ca ai un aport optim din urmatorii nutrienti, chiar si prin consumul de suplimente (pe langa alimentatie) este un prim pas a incetini miscorarea telomerilor si, implicit, in a incetini procesul de imbatranire.

1. Vitaminele A, C, si D

Pentru a contracara efectele novice pe care il are stresului oxidativ asupra celulelor, avem nevoie de vitaminele A, c si D care actioneaza ca antioxidanti.

Vitamina A neutralizeaza moleculele de oxiden instabile (care genereaza stres oxidativ asupra celulelor) si intarescte sistemul imunitar. Surse bogate de vitamina A sunt morcovii (cruzi), spanacul (chiar si fiert), cartofii dulci (fierti sau copti, nu prajiti!), broccoli, pepenele galben, ardeiul gras, dar si oregano. Pentru un aport optim, este indicat sa consumati zilnic 2 portii de alimente bogate in vitamina A.

Vitamina C, pe care o gasiti in cantitati mari in citrice, este esentiala pentru productie si mentinerea colagenului, substanta care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.

Vitamina D are capacitatea de a lungi telomerii, dupa cum a demonstrat un studiu publicat in revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition. Vitamina D se gaseste in cereale integrale si produse lactate, insa este putin probabil ca aportul zilnic sa fie cel ideal, motiv pentru care sunt recomandate suplimentele (de catre medic, dupa efectuarea unor analize de masurare a vitaminei D in organism).

Continuarea pe lyla.ro. 

Recent Posts

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

4 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

4 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

5 ore ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

5 ore ago

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

5 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian