Sari la conținut

Astăzi este MARE SĂRBĂTOARE. Creștinii sărbătoresc un MARE SFÂNT făctor de minuni! Rostește această rugăciune către el, pentru îndepărtarea răului

La data de 25 ianuarie creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul arhiepiscopul Constantinopolului, unul dintre cei mai mari părinți ai bisericii creștine.

Sfântul Grigorie, prin înțelepciunea lui ce era slăvită pretutindeni, a fost chemat de toată Sfânta Biserică cu un nume nou „Teologul”, adică „Cuvântătorul de Dumnezeu”, asemenea celui mai vechi cuvântător, adică Sfântului și iubitului Ioan, ucenic al lui Hristos, potrivit doxologia.ro

La data de 25 ianuarie creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul arhiepiscopul Constantinopolului, unul dintre cei mai mari părinți ai bisericii creștine.

Sărbătoarea zilei de 25 ianuarie 2023

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul a trăit între anii 329-390 și este cunoscut și ca Grigorie de Nazianz. A fost un mare sfânt părinte și învățător al Bisericii.

Moaștele Sfântului Părinte Ierarh Grigore Teologul se află în mai multe locuri ale creștinătății. Un fragment din craniu se păstrează la mănăstirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lăpușneanu.

Biserica Ortodoxă amintește pe Sf. Ier. Grigorie Teologul pe data de 25 ianuarie, în fiecare an, iar la 19 ianuarie se prăznuiește aducerea moaștelor sale în biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.

De asemenea, pe 30 ianuarie, la praznicul Sfinților Trei Ierarhi, și sfântul Grigorie Teologul este comemorat de Biserică, împreună cu sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur.

Rugăciune către Sfântul Grigorie Teologul

„Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat. Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat. Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte. Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii. Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel