Sari la conținut

Astăzi este MARE SĂRBĂTOARE. Tradiții în ajuns de Sfânta Cruce! Ferească Dumnezeu să faci asta AZI

Pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, data de 13 septembrie este o dată importantă în calendar, chiar înainte de Înălțarea Sfintei Cruci. Află în cele ce urmează tradițiile de caree trebuie să ții cont.

În Biserica Ortdodoxă Română are loc pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos. Tot astăzi rememorăm și pe Sfinţii Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc, pe Sfânții Sfinţitului mucenic Cornelie sutaşul, pe Sfinţii Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian și pe Cuviosul Parinte Petru cel din Agreia, care în pace s-a săvârşit.

Tot pe data de 13 septembrie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc și pe Sf Ioan de la Prislop.

Tradiții înainte de Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an la 14 Septembrie. Este o zi importantă, în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante, care încep încă de pe 13 septembrie. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă.

Încă din seara de dinaintea Sfintei Cruci, se oprește orice muncă. Se spune că femeile trebuie să termine toate sarcinile înainte să apună soarele, iar mai apoi doar să se roage și să pregătească hainele pentru ziua următoare, când merg la biserică.

Tot din ajun se pregătesc cele necesare pentru culesul viilor și pentru stoarcerea strugurilor. Unii preoți merg pe la casele oamenilor pe 14 Septembrie și sfințesc recolta de anul acesta, iar vinul se spune că se va păstra bun tot restul anului.

Tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci

Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, mentă, maghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ograda.

Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţă aduc belşug şi spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peştele. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului.

Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel