Sari la conținut

Mănânci roșii cu brânză? Medic nutriționist: Combinația românească tradițională fatală

Cui nu îi place să mănânce roșii cu brânză, mai ales în zilele călduroase de vară? Dacă te așteptai să auzi lucruri bune despre această combinație tradițională, nu avem vești bune.

Nutriționistul Cristian Mărgărit a vorbit la Antena 1 despre roșii și brânză, combinație despre care spune că este pentru cei care vor să se îngrașe.

Potrivit nutriționistul, indicat ar fi să punem pe lângă brânză și roșii și alte ingrediente cum ar fi rucola, măsline sau plante aromatice.

„Vorbim despre combinația românească tradițională fatală – roșii cu brânză sau brânză cu roșii. Este fatală pentru că multă lume mănâncă prea mult.

Multă lume nu știe că brânza are calciu, într-adevăr, dar e prea mult calciu pentru adulți. E un aliment care vine din lapte, e un aliment pentru creștere, noi nu prea mai avem nevoie să creștem, din contră, încercăm să ne menținem silueta și atunci o cantitate mare de brânză nu ne face bine.

Brânza e bună pentru copii, pentru sportivi, pentru cei care vor să se îngrașe. Laptele este un aliment de creștere natural. Problema este în excesul de calciu din brânză.

Unde credeți că se depune acel exces de calciu? Și pe oase, dar din păcate și pe vasele de sânge, deci sunt probleme foarte mari cu excesele de calciu și atunci încerc să compensez cu verdețurile care au magneziu.”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție.

Mihaela Bilic: Brânza nu e prietena siluetei

Mihaela Bilic, medic nutritionist, a vorbit și ea despre această combinație. Pot fi consumate fara griji daca tineti cont de acest sfat!

”Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză…fără pâine, o să spuneți, ca să nu ne îngrașăm:( Problema e că nu pâinea îngrașă (sau nu la fel de tare) precum brânza.

Și când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș și telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată.

Deși conține la fel de multe proteine ca și carnea si peștele, în brânzeturi avem de 3 ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat.

Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin 3 porții!!

Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă si-au propus cu toții să ne învețe ce înseamna porția corectă! O felie mare cât palma si groasă de un deget are

DOAR 200g și e prețios pusă într-un pachet individual tras in vid. Deja când găsești pachete de jumătate de kilogram se numește desfrâu:)

E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor sa mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, ești mai atent.

Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Și da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră.

Ingrasa rosiile cu branza? Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel