Sari la conținut

Astăzi este ZIUA MONDIALĂ a SOMNULUI! La ce PERICOLE se expun oamenii care nu dorm suficient

Ziua mondială a somnului este marcată, anual, în ziua de vineri a celei de-a doua săptămâni întregi a lunii martie, ceea ce în 2017 înseamnă 17 martie. Ajunsă la ediţia cu numărul zece, este o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni.

Tema din acest an a Zilei mondiale a somnului este ”Sleep Soundly, Nurture Life”. În comunicatul de presă al evenimentului, Arianna Huffington, autoarea cărţii ”The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time” scrie: ”Trăim în epoca de aur a ştiinţei somnului – care ne dezvăluie toate modurile în care somnul şi visele joacă un rol vital cu privire la deciziile pe care le luăm, la inteligenţa emoţională, funcţiile cognitive, productivitate şi creativitate. Pe scurt, ştiinţa a demonstrat că somnul este esenţial pentru a ne spori performanţele. Este limpede, aşadar, că dacă vrem cu adevărat să avem o viaţă împlinită, trebuie să începem cu somnul.”

Conform worldsleepday.org, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.

Tema Zilei mondiale a somnului din 2016 a fost ”Somnul bun este un vis ce poate fi atins”. Manifestările din 2015 dedicate acestei zile, sub sloganul ”Un somn corect înseamnă sănătate şi fericire”, au avut loc în nu mai puţin de 75 de ţări.

Somnologia sau medicina somnului se ocupă, potrivit http://www.somnologie.ro/, cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului”. Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia şi somnambulismul. Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialişti din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii şi altele.

În luna ianuarie 2017, a fost făcut public un studiu potrivit căruia somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Astfel, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 11 perechi de gemeni identici cu obiceiuri de somn diferite şi au descoperit că sistemul imunitar al celor care dormeau cel mai puţin era mai slăbit în comparaţie cu cel al fraţilor lor, potrivit Medical Express. ”Ceea ce arătăm noi este că sistemul imunitar funcţionează cel mai bine atunci când (corpul – n.r.) are parte de somn suficient. Şapte sau mai multe ore de odihnă sunt recomandate pentru o sănătate optimă”, susţine autorul principal al studiului, dr. Nathaniel Watson, co-director al Centrului pentru medicina somnului din cadrul Universităţii din Washington şi de la Centrul Medical Harborview.

Somnologia este un subiect care îi preocupă şi pe medicii români. De exemplu, o cercetare prezentată de medicul pediatru Mihaela Oros, preşedinte al Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, în luna martie 2016, a arătat că unul din zece copii riscă tulburări ale respiraţiei în timpul somnului. „9,6% dintre copiii din România sunt la risc pentru tulburări de respiraţie în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă. Copiii care sunt la risc pentru această problemă pot avea semne în timpul nopţii sau în timpul zilei. Principalele semne sunt sforăitul, somnul agitat, transpiraţia în timpul somnului. Peste zi, de la somnolenţă, mai rară totuşi la copii faţă de adulţi, copilul poate fi agitat, hiperactiv, are tulburări de învăţare, anxietate, depresie. Acestea sunt semnele comportamentale cognitive, dar există şi probleme de imunitate, în sensul scăderii acesteia, infecţii respiratorii frecvente, otite recurente. Nu în ultimul rând, o problemă foarte importantă este în legătură cu greutatea fie în sensul obezităţii, fie al faptului că cei mici nu mai cresc în greutate în ritmul normal”, a explicat medicul pediatru.

Sursa: Agerpres

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel