marți, noiembrie 30, 2021

Data probabilă a nașterii este în topul previziunilor de care sunt interesate viitoarele mămici. Alături de aflarea sexului bebelușului, cele mai multe mămici doresc să știe dinainte când vor naște. Din

Te-ar mai interesa: Noi restricții vor fi adoptate în perioada următoa...

fericire, acest lucru poate fi calculat cu ajutorul unor metode. Iată care sunt acestea.

Calculul ecografic

Din momentul în care ai aflat că ești însărcinată, medicul ginecolog va putea estima data probabilă a nașterii (DPN). În acest scop, la momentul primei ecografii de sarcină, te va întreba care a fost prima zi a ultimei menstruații și o va înregistra în memoria ecografului. Aparatul va furniza o perioadă estimativă a nașterii, pe baza adăugării a 280 de zile (echivalentul a 40 de săptămâni de sarcină) la prima zi a ultimei menstruații.

Însă pe parcursul sarcinii vor urma și alte

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, recomandări pentru Postul Crăciunul...

ecografii, cele mai mai importante fiind ecografiile de morfologie fetală (la circa 12 săptămâni și la 22 de săptămâni). În cadrul acestora se măsoară dimensiunile fătului, poziția lui în uter, dezvoltarea placentei. Aceste măsurători se coroborează cu calculul săptămânilor de amenoree și rezultă o dată probabilă a nașterii, care poate fi diferită față de cea inițială.

După perioada de 36 de săptămâni, medicul te va chema la ecografie săptămânal. Aceste ecografii în ultima perioadă a sarcinii furnizează, de fapt, cele mai elocvente rezultate, pentru că medicul poate observa cu exactitate poziția

Te-ar mai interesa: Sfântul Andrei, tradiții, obiceiuri și supersitiți...

bebelușului spre canalul nașterii și starea colului uterin.

Calculator de sarcină

Pentru a-ți calcula singură data estimată a nașterii poți folosi un instrument online numit calculator sarcina. Tot ce trebuie să faci este să introduci data ultimei menstruații si durata medie a ciclului tău menstrual. Apoi activezi butonul de calcul și vei obține data probabilă la care se va naște bebelușul.

Cu ajutorul calculatorului de sarcină vei putea afla anotimpul în care se va naște copilul, în ce trimestru de sarcină ești, precum și când vor începe celelalte trimestre. Astfel vei putea face o automonitorizare

Te-ar mai interesa: Top 6 alimente care luptă împotriva cancerului și ...

a sarcinii.

În plus, calculatorul de sarcină te ajută să te pregătești din timp pentru momentul travaliului și pentru tot ce ai nevoie la maternitate, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș.

Ia în calcul și imprevizibilul

Un indicator important în calcularea datei la care vei naște este durata ciclului menstrual. Or, un ciclu menstrual mai lung, care poate ajunge și la 35 de zile, sau mai scurt, spre exemplu de 24 de zile, poate modifica data nașterii. De aceea, dacă ai avut un ciclu menstrual neregulat, trebuie să ții seama de imprevizibil.

Pe de altă parte, anumiți factori de risc pot duce

Te-ar mai interesa: BioNTech a anunțat că începe să lucreze la un vacc...

la o naștere prematură. Aproximativ 11% dintre femei nasc înainte de termen (sub 36 de săptămâni). Nașterile premature pot fi consecințe ale unor patologii uterine, infecții, afecțiuni materne (preeclampsie, diabet gestațional, obezitate), dar ale unor suferințe fetale. De aceea, este esențial să mergi la medic pentru monitorizarea sarcinii și să respecți recomandările primite de la specialist.

Există și varianta sarcinii care depășește termenul de 40 de săptămâni. Dacă ești la prima sarcină este posibil să te regăsești în situația de a aștepta mai mult decât era calculat venirea sorocului. Studiile arată că aici intră în joc și o componentă genetică. Dacă mama ta a născut mai târziu decât era calculul inițial, ești predispusă la menținerea sarcinii până la 41-42 de săptămâni. Alte studii au aflat că și sexul bebelușului are o influență. Se pare că băieții sunt cei care vor să rămână mai mult în burtica mamei. Cauzele rămân totuși un mister. Ceea ce trebuie să știi cu siguranță este că, dacă nu naști până la 41-42 de săptămâni, medicul decide provocarea nașterii sau nașterea prin cezariană.

Așa că fii pregătită pentru orice situație, dar păstrează-ți optimismul și bucură-te de experiența de a deveni mamă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri