Din cuprinsul articolului
Astmul, boala vicleană și imprevizibilă. Pe 6 mai, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii români au vorbit pe larg despre suferințele pacienților cu astm, în cadul unei conferințe organizate de Societatea Română de Pneumologie (SRP).
Prof. dr. Florin Mihălțan- președintele SRP, prof. dr. Roxana Maria Nemeș- președinte SRP (2020-2024), prof. dr. Ruxandra Ulmeanu- directorul Școlii SRP și prof. univ. dr. Cristian Oancea- managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, au atras atenția asupra acestei crize globale prin tema: „Să facem tratamentele inhalatorii accesibile pentru TOȚI!”.

România, progrese uriașe în ceea ce privește diagnosticarea și terapia astmului
Astmul poate fi controlat eficient prin tratamente moderne, dar milioane de pacienți din întreaga lume încă nu au acces la medicamentele de care au nevoie.
Medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi sunt esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm. Lipsa lor duce la suferință inutilă și decese evitabile. În multe țări cu venituri mici și medii, dar și în regiuni defavorizate din țările dezvoltate, tratamentele rămân inaccesibile fie din cauza costurilor ridicate, fie din cauza lipsei disponibilității.
„Astmul afectează persoanele de toate vârstele și de toate rasele. Multe persoane nu sunt conștiente de această suferință. Din păcate, este o boală imprevizibilă, adică poate să aibă foarte bine o perioadă de liniște, de acalmie și brusc să apară o criză de sufocare acută care-l aduce la camera de gardă.
Nu este o boală psihiatrică, are un potențial letal și poate răspunde corect la un tratament medicamentos corect, pe care pacientul trebuie să-l adopte pe termen lung, cu o complianță corespunzătoare.
(…) România a făcut progrese substanțiale în ceea ce privește diagnosticarea și terapia astmului. Prin multiple demersuri ale Societății Române de Pneumologie am reușit o compensare substanțială a terapiei, o pregătire a medicilor pneumologi pentru un diagnostic rapid și corect, dar și un acces crescut pentru noile oferte terapeutice (terapiile biologice).
Legat de diagnostic, SRP a mers pe ideea colaborărilor internaționale în proiecte ale Societății Europene de Pneumologie precum SHARP sau cu International Respiratory Coalition.
Sperăm ca aceste eforturi să fie materializate pe viitor în creșterea compensării la Casa de Asigurări a acestei medicații pentru apermite un acces mai larg și al eșantioanelor de populație defavorizate”, a afirmat afirmă prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, președintele Societății Române de Pneumologie.
Astmul afectează peste 300 de milioane de pacienți, la nivel mondial
Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile, afectează peste 300 de milioane de persoane la nivel mondial și provoacă anual mai mult de 450.000 de decese. Majoritatea acestor decese pot fi prevenite. În Europa, o persoană moare din cauza astmului în fiecare oră.
Prevalenţa astmului este în creştere, mai ales în rândul copiilor. Într-o clasă cu 30 de copii, 2-3 dintre ei au astm. În România, se estimează că peste 1 milion de persoane suferă de astm bronșic, iar anual sunt înregistrate aproximativ 200.000 de exacerbări severe – adică, în fiecare minut, un pacient are o criză de astm care îi poate pune viața în pericol.
În mediul urban, incidența acestei afecțiuni este dublă față de cea din mediul rural. Astmul afectează aproximativ 7% dintre copiii cu vârste între 7 și 8 ani. În România, pacienții care au astm bronșic prezintă în medie în fiecare an:
- 2 crize care duc la internări în spitale
- 3 crize care presupun tratament ambulatoriu.
Ce este astmul și care sunt semnele de avertizare ale bolii
Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, caracterizată prin îngustarea acestora și producerea excesivă de mucus, ceea ce îngreunează respirația. Deși poate apărea la orice vârstă, astmul nu este o boală contagioasă. Printre factorii de risc se numără poluarea, fumul de țigară, alergiile sau infecțiile respiratorii.
Este important de știut că astmul este o boală cronică, deci nu se vindecă. Cu toate acetsea, poate fi ținută sub control cu ajutorul tratamentului. Medicația are rolul de a controla simptomele și de a preveni crizele de astm.
Crizele de astm provoacă un mare disconfort pacienților și celor care îi îngrijesc și pot duce la spitalizare și, în unele cazuri, la deces.
În timpul unei crize, pacientul resimte:
- sufocare,
- presiune la nivelul pieptului,
- tuse severă,
- espirație șuierătoare.
Alte simptome și semne ale astmului pot include:
- dificultate de a vorbi,
- anxietate sau panică,
- oboseală,
- dureri în piept,
- respirație rapidă,
- infecții frecvente,
- probleme cu somnul.
Atenție la lipsa de aer, sufocare, frică
Cele mai frecvente trei cuvinte folosite de pacienţi pentru a descrie criza astmatică sunt: lipsa de aer, sufocarea şi frica.
„Astmul nu este doar o boală de sezon, este o boală serioasă, care afectează toate vârstele. Povara astmului se vede în viața de zi cu zi. Pentru copii, astmul poate însemna lipsa de la școală, imposibilitatea de a face sport, teama de a duce o viață normală sau chiar nopți nedormite.
Astmul bronșic este una dintre principalele cauze de absenteism școlar din Europa, fiind o cauză frecventă de spitalizare. Pentru părinți este un motiv constant de îngrijorare – crizele copiilor pot apărea oricând”, a atras atenția prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog.
Tratamentele inhalatorii pot face diferența dintre viață și moarte pentru pacienții cu astm
Medicamentele inhalatorii care conțin corticosteroizi previn crizele de astm prin tratarea inflamației de bază care cauzează boala.
„Medicația pentru astm este extrem de eficientă, dar are o formă particulară de administrare – cea inhalatorie (medicația „se respiră”). Este esențial ca pacientul să înțeleagă necesitatea administrării medicației pentru astm „prin respiratie”, precum și tehnica corectă de inhalare a medicației.
Dialogul, comunicarea continuă pacient – medic sunt esențiale pentru succesul tratamentului”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, Directorul Școlii SRP.
Medicii și ceilalți profesioniști din domeniul sănătății sunt îndemnați să se asigure că fiecare persoană cu astm beneficiază de un tratament bazat pe dovezi, care include medicamente inhalatorii esențiale ce conțin corticosteroizi, administrate alături de (sau în combinație cu) medicamentele de urgență, pentru a preveni și evita morbiditatea și mortalitatea prin astm.
Mesaje pentru pacienți:
- Respectați tratamentul prescris și utilizați corect inhalatorul;
- Mergeți periodic la medic, chiar și atunci când vă simțiți bine;
- Evitați factorii de risc care pot declanșa crizele de astm.
De ce e astmul o boală vicleană
Astmul este o boală cronică. Deși nu poate fi vindecată, simptomele sale pot fi controlate. Modul în care boala se manifestă nu este constant de-a lungul timpului, fiecare persoană cu astm având zile bune și zile rele. Toți pacienții cu astm (în afara celor cu astm cronic) intră într-o remisiune, care presupune o viață absolut normală.
„Astmul e o boală vicleană, pentru că se manifestă din când în când. Și atunci, pacientul își spune „De ce să mai iau tratament”. În perioadele în care aparent este liniște, pacientul trebuie să continuie să-și ia tratamentul, pentru a avea liniște mereu”, a subliniat și prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.