Sari la conținut

Atac de cord în timpul sexului. Iată în ce situaţii partidele de amor se pot termina tragic

De multa vreme, cercetătorii consideră că sexul îi epuizează pe bărbați, iar moartea în timpul actului sexual, într-un pat străin, a devenit frecventă. Nu numai adulterul, dar și anxietatea urmata de atacuri de panică, precum și conștiința încărcată pot conduce către un final tragic.

Iată factorii care cresc considerabil riscul de infarct sau accident vascular:

 Infidelitatea

Bărbaţii infideli sunt supuşi unui risc mai mare de infarct, deoarece adulterul creează stres şi un sentiment de culpabilitate care aduc prejudicii sănătăţii, se afirmă într-un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Florenţa.

Deşi soţii infideli par a avea o viaţă sexuală mai bogată şi mai plină de satisfacţii decât soţii fideli, un anumit număr de studii au lăsat să se înţeleagă că infidelitatea bărbaţilor poate să antreneze un risc cardiovascular mai mare.

„Sexul extraconjugal ar putea fi stresant, întrucât amanta este adeseori mai tânără ca soţia, iar raporturile sexuale au loc adeseori după un consum excesiv de alcool şi mese copioase”, afirmă autorii italieni, a căror meta-analiză a fost publicată recent în Journal of Sexual Medicine.

O întâlnire secretă, într-un loc cu care soţul infidel nu este familiarizat, cauzează şi o reacţie fiziologică puternică, caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Sentimentul de culpabilitate faţă de soţie poate contribui şi el la apariţia stresului psihologic, care cauzează la rândul său o creştere a riscului de boli cardiovasculare.

Sedentarismul

Un studiu al Asociației Medicale Americane acordă o atenție specială riscurilor generate de efortul fizic excesiv. În studiul prezentat, cercetătorii și-au concentrat atenția pe două activități umane care pot fi considerate foarte obositoare: „sportul episodic” și „sexul în exces”. Trebuie spus că riscul unui atac de cord în timpul ședințelor sportive sau al actului sexual este destul de mic. Cercetătorii au concluzionat că efectele pozitive, rezultate în urma acestor activități, cu siguranță sunt mult mai evidente.

Cu toate acestea, Isa Daabre și Jessica Paul, de la Universitatea Tufts, din Boston, sunt ferm convinși că ambele activități, amintite mai sus, pot provoca serioase probleme cardiace. „Se ştie că mişcarea are un impact pozitiv asupra inimii şi circulaţiei sanguine, dar s-a demonstrat, totodată, că suprasolicitarea provocată de stresul brusc, sexul intens sau extenuarea psihică pot provoca atac de cord”, scriu autorii.

Rezultatele a 14 studii asupra unui total de 14.000 de pacienţi arată ca activitatea sportivă bruscă creşte de 3,5 ori riscul unui infarct. În cazul sexului intens acest risc creşte de 2,7 ori. Gradul de risc pentru bărbaţi este dat de forma fizică de moment a fiecăruia. În cazul celor care se „antrenează” neregulat riscul este mult mai mare.

„Riscul unui atac de cord creşte atunci când cei care fac sport foarte rar decid să treacă la o activitate sportivă intensă”, spune Martin Hall, doctor în medicină sportivă la Universitatea Tehnică din Munchen. „Chiar şi plimbările scurte de 5 minute, susţinute într-un ritm intens, pot conduce la suprasolicitarea organismului”, a continuat acesta.

Expunerea la soare

Studiile efectuate de cercetatorii de la Berkeley University (California, SUA), arată că în cazul unui exces de UV, 72 % dintre femei şi 81% dintre bărbaţi pot suferi un accident cerebral în timpul actului sexual pe timpul verii. Fenomenul se datorează influenţei unor substanţe asemănătoare serotoninei, fabricate la acţiunea ultravioletelor din zonele temperate. Aceste serotonine de vară provoacă o consolidare prin proteine a pereţilor vasculari din anumite ţesuturi, inclusiv din creier. Rigiditatea temporară a vaselor de sânge din anumite zone cerebrale face ca în timpul actului sexual să crească riscul de spargere a acestor vase, consecinţa fiind accidentul vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel