marți, octombrie 4, 2022

Atenția oamenilor a scăzut drastic, de la 12 secunde la 8 secunde, în ultimul deceniu. De vină sunt dispozitivele electronice – calculatorul, telefonul, laptopul, tableta. Atenția medie a unui peștișor auriu este de 9 secunde, chiar mai mult decât cea a oamenilor.

Declinul atenției a fost observat de Microsoft Corporation într-un studiu care arată că dispozitivele electronice ajută la declinul atenției. Viețile noastre au devenit mult mai digitalizate acasă, la școală, la muncă din cauza dispozitivelor pe care le folosim mereu.

Te-ar mai interesa: Irina Loghin, rețeta specială  de must cu hrean: „...

Pentru studiu, cercetătorii au folosit un eșantion de 100 de oameni pentru a determina cât de mult ne afectează dispozitivele. Ei au împărțit grupurile în cei cu atenție mică, medie și mare și le-au monitorizat activitatea cerebrală  în timp ce foloseau anumite dispozitive.

S-a descoperit că declinul de atenție afectează toate categoriile de oameni, de la cei tineri până la cei mai în vârstă. Bărbații sunt mult mai atenți decât femeile, iar într-o notă pozitivă cercetătorii au descoperit că abilitatea de multi-tasking s-a îmbunătățit simțitor.

Aceștia au descoperit și comportamente obsesive în cazul adolescenților în ceea ce privește folosirea telefonului mobil. La un sondaj de opinie 77% dintre tineri au răspuns că primul lucru pe care îl fac dimineața este să își verifice telefonul, comparând cu 10% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani. Mai mult de jumătate admit că își verifică telefonul din jumătate în jumătate de oră și când nimic nu le solicită atenția ei stau pe telefon.

Te-ar mai interesa: Ai observat modificări în vorbire și voce? Atenție...

Pentru a face față deficitului de atenție care poate dăuna la locul de muncă, la școală sau în orice alt context iată 3 metode prin care să îți menții atenția la cote maxime

1. Bea mai multe lichide

Atunci când ești deshidratat nu te poți concentra. Trebuie să bei apă chiar și când nu îți este sete. Conform Mayo Clinic, bărbații trebuie să bea 13 pahare de lichide/zi iar femeile 9 pahare.

Te-ar mai interesa: Colesterol ridicat: 5 trucuri simple care curăță î...

2. Exerciții fizice

Dacă faci exerciții fizice îți ajuți și creierul. Bărbații care au făcut parte din echipa de ciclism a Spaniei au răspuns mult mai repede la anumite exerciții pe calculator decât cei care nu au făcut exerciții

3. Evită dispozitivele electrice

Într-un studiu din 2013 sa arătat faptul că o persoană care muncește într-un birou lucrează în medie 11 minute înainte să fie distras de anumite mesaje pe telefon, facebook etc. Ca să revină la sarcina lui originală îi ia 25 de minute. Ca să fii productiv la locul de muncă trebuie să te concentrezi doar pe sarcina pe care o ai de făcut și să îți verifici dispozitivele on-line și off-line în pauză.

Te-ar mai interesa: Trei zodii de femei de neînlocuit. Bărbații fac ob...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private