Sari la conținut

Atenție! Acest obicei poate crește riscul de moarte prematură

insomnie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Calitatea somnului este esențială pentru sănătatea creierului 

Anumite obiceiuri pot stimula longevitatea organismului, în timp ce anumite deprinderi pot crește riscul de moarte prematură și pot afecta în mod substanțial sănătatea organismului. Odihna face parte din stilul de viață sănătos pe care ar trebui să îl trăiești, însă ce se întâmplă dacă dormi prea mult? Iată ce riscuri poate implica somnul excesiv!

Somnul excesiv poate fi determinat și de anumite tulburări de odihnă, precum hipersomnia, însă poate fi determinat și de anumite deprinderi și obișnuințe. Deși este esențial să asiguri odihna optimă organismului tău, anumite studii atestă că și somnul excesiv poate avea consecințe asupra sănătății.

Somnul excesiv poate crește riscul de moarte prematură

Potrivit unui nou studiu, publicat pe 5 decembrie European Heart Journal, dormitul prea mult poate afecta sănătatea la fel de negativ precum odihna insuficientă, scrie Medical News Today.

Chuangshi Wang, doctorand la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, și la Peking Union Medical College de la Academia Chineză de Științe Medicale din China și liderul studiului, a examinat obiceiurile de dormit pentru mai mult de 116.000 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani, care sunt înscrise în studiul PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology).

În total, 4.381 de persoane au decedat și 4.365 de persoane au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire de 8 ani, a studiului PURE.

Analiza efectuată de Wang și echipa ei a arătat că persoanele care au dormit în mod regulat mai mult de cele 6-8 ore pe noapte recomandate (pentru adulți) au fost mai predispuse să moară prematur sau să dezvolte boli cardiovasculare.

Mai exact, riscul decesului prematur sau al condițiilor cardiovasculare a fost cu 5% mai mare pentru persoanele care au dormit 8-9 ore pe noapte, față de cel pentru persoanele care au dormit în cantitatea recomandată.

Cei care au dormit între 9 și 10 ore pe noapte au avut un risc cu 17% mai mare de a muri prematur sau de a dezvolta boli cardiovasculare. În mod similar, persoanele care dorm în mod regulat mai mult de 10 ore au un risc cu 41% mai mare.

De asemenea, studiul a constatat un risc similar dar cu 9% mai mare decât normal pentru cei care dorm 6 ore sau mai puțin. Totuși, autorii avertizează că această creștere nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel