Sari la conținut

Atenție, acest tip de infecție duce la cancer! NU are simptome. Iată ce trebuie să facem

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infectii comune vara

Atenție, acest tip de infecție duce la cancer! NU are simptome și de aceea este nevoie de screening și analize de rutină. Iată ce trebuie să facem:

 

Infecția cu HPV (Human Papiloma Virus) poate duce la cancer de col uterin și testele arată date alarmante. Una din cinci femei testate va avea rezultat pozitiv HPV și una din zece va dezvolta o leziune precanceroasă.

Din păcate, rata mortalității este destul de ridicată iar România se află pe primul loc dintre țările Uniunii Europene în ceea ce privește rata mortalității prin cancer de col uterin.

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papiloma Virus. Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, există peste 100 de tipuri de HPV.

Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Ce se poate face

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.

Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin. Iar tratamentul timpuriu poate salva vieți.

În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de 5 ani sau conform indicațiilor medicului.

Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou și Testul HPV (testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test de screening o dată la 5 ani.

Chiar și femeile însărcinate pot face acest test și, pentru aceasta, este bine să se ceară sfatul medicului.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase.

Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.
Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Putem preveni cancerul de col uterin?

Da, cancerul de col uterin poate fi prevenit iar cele mai eficiente metode de prevenire a
cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând
cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening.

Toți oamenii activi sexual ar trebui să adopte comportamente care împiedică răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală prin:

  • Întârzierea debutului activității sexuale,
  • Limitarea numărului de parteneri sexuali,
  • Folosirea prezervativelor – reduce riscul
    transmiterii infecției cu HPV, dar nu îl elimină
    în totalitate.

 

 

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel