Sari la conținut

Atenție, bărbați! Utilizarea frecventă a telefonului mobil asociată cu un număr mai scăzut de spermatozoizi

Telefonul mobil
Sursa foto: athiva Doctorul Zilei
Legătura dintre telefonul mobil și numărul de spermatozoizi

Legătura dintre telefonul mobil și numărul de spermatozoizi. Un studiu efectuat pe aproape 3.000 de bărbați elvețieni pe parcursul a 13 ani a arătat o legătură între utilizarea frecventă a telefonului mobil și o scădere a cantității de spermatozoizi.

În plus, rețelele 4G și 5G de astăzi pot avea un impact mai mic decât tehnologia de comunicații mai veche.

În realizarea studiului, cercetătorii de la Universitatea din Geneva, împreună cu Institutul Elvețian de Sănătate Tropicală și Publică, au analizat date de la 2.886 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 22 de ani. Toți bărbații au fost recrutați în șase centre militare de conscripție diferite între 2005 și 2018.

Potrivit echipei, acesta a fost cel mai mare studiu transversal care a examinat modelele de utilizare a telefonului mobil și numărul de spermatozoizi.

Utilizarea mai mare a telefonului mobil asociată cu un număr mai scăzut de spermatozoizi

Cercetătorii au descoperit că bărbații care și-au folosit telefoanele de mai mult de 20 de ori pe zi aveau un număr mediu de spermatozoizi de 44,5 milioane/ml. Aceasta a fost cu 21% mai mică decât la bărbații care își foloseau telefoanele doar o dată pe săptămână, al căror număr mediu de spermatozoizi a fost de 56,5 milioane/ml. Motilitatea și forma spermei nu au fost afectate indiferent de utilizarea telefonului.

Studiul a fost realizat în trei etape diferite de-a lungul timpului.

  • prima perioadă a durat din 2005-2007;
  • a doua periaodă s-a desfășurat în perioada 2008-2011;
  • a treia perioadă a cuprins anii 2012-2018.

Acest lucru a permis cercetătorilor să ajungă la o altă concluzie. Ei au descoperit că asocierea dintre utilizarea frecventă a telefonului mobil și numărul scăzut de spermatozoizi a devenit de fapt mai puțin pronunțată în timp, chiar dacă există o tendință globală de scădere a numărului de spermatozoizi la bărbați.

O teorie pentru aceasta este că tehnologia mai veche a telefoanelor mobile, cum ar fi 2G și 3G, avea o putere de transmisie mai mare decât telefoanele de astăzi și că câmpurile electromagnetice produse ar fi putut cauza reducerea numărului de spermatozoizi.

Utilizarea telefonului mobil a fost auto-raportată prin chestionare, ceea ce autorii studiului admit că este o problemă, deoarece auto-raportarea poate fi notoriu de nesigură. Cu toate acestea, ei subliniază că în prezent este în curs de desfășurare un alt studiu care va măsura undele electromagnetice, plus modul în care bărbații își folosesc telefoanele (mesaje, navigare, apeluri etc.) și aplică aceste constatări la numărul total de spermatozoizi.

Cercetătorii susțin că, deși au descoperit această asociere, nu este neapărat cauzală, ceea ce înseamnă că este greu de spus definitiv că utilizarea mai multă a telefonului mobil scade numărul de spermatozoizi, deoarece alți factori ar putea intra în joc.

Totuși, oamenii de știință care nu sunt asociați cu cercetarea spun că atât studiul publicat, cât și cel aflat în curs de desfășurare au valoare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel