Sari la conținut

Atenționarea unui medic: 5 factori care afectează fertilitatea bărbaților

Munca de acasă
Sursă foto: Malte Helmhold/Unsplash
Munca de acasă, dezavantaje

Despre infertilitatea masculină. Concentrația de material seminal pe care bărbații o eliberează în timpul ejaculării a scăzut cu 51% în ultimii 50 de ani, arată studiile recente. Cercetătorii au calculat că, în anii ‘70, bărbații aveau în medie 101 milioane de celule reproducătoare pe mililitru de material seminal. Această cifră a scăzut recent la 49 de milioane.

Pe lângă cantitate, datele indică și o scădere a calității gameților masculini (spermatozoizii): procentul de celule capabile de reproducere a scăzut semnificativ în ultimele decenii. Să vedem care sunt principalii factori care afectează fertilitatea masculină.

”O consecință alarmantă pe care au remarcat-o specialiștii a fost pierderea mișcării spermatoziozilor, iar fără acest atribut, capacitarea de fertilizare scade. De fapt, rata cu care bărbații pierd calitatea spermei a crescut în ultimii ani. Conform acelorași unor studii efectuate în Israel și în Statele Unite, între anii 1970 și 1990, concentrația spermatozoizilor a scăzut cu 1,16% pe an,” a precizat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Dar din anii 2000, această rată a scăzut la 2,64%, adică mai mult decât dublu. Și acesta este un fenomen global: oamenii de știință au observat o reducere a numărului și calității spermei de pe toate continentele, deși cifrele sunt mai accelerate în Europa, Africa, America Centrală și America de Sud.

Factorii care scad fertilitatea bărbaților

Dar ce se află în spatele acestui fenomen? Expertul in infertilitate indică cel puțin cinci cauze. Vestea bună este că există modalități de a le preveni sau de a reduce semnificativ efectele.

1. Obezitatea

Kilogramele în plus generează un complex de modificări nocive pentru spermatozoizi. Creșterea țesutului adipos, care stochează grăsimea, eliberează substanțe inflamatorii care afectează direct testosteronul, unul dintre cei mai importanți hormoni în producerea gameților masculini. Experții în domeniu susțin că excesul de greutate generează și ceea ce se numește „stres oxidativ”, proces în care mai multe celule din organism ajung să fie deteriorate. În plus, bărbatul obez are mai multă grăsime în zona genitală, ceea ce este rău pentru spermatozoizi.

”Testiculele, locul în care sunt fabricate și depozitate celulele reproducătoare, au nevoie de o temperatură cu 1 până la 2°C mai mică decât cea a corpului pentru a funcționa corect – tot din acest motiv scrotul se află în afara corpului. Problema este că această creștere a grăsimilor încălzește organele de reproducere, care nu mai funcționează corespunzător,” a mai spus dr. Vythoulkas.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 39% dintre bărbați sunt supraponderali și 11% sunt obezi în întreaga lume – o statistică care ajută la explicarea acestei scăderi a proporției spermatozoizilor în ultimele cinci decenii.

2. Dependenta de substanțe

Alcool, țigări, vaporizatori, marijuana, cocaină, steroizi anabolizanți… Știți ce au în comun toate aceste droguri? Ele afectează sănătatea spermatozoizilor. Unele dintre aceste substanțe dăunează direct celulelor germinale, care dau naștere spermatozoizilor; alții, în schimb, acționează indirect afectând producția de hormoni responsabili de stimularea ansamblului testicular.

”Exemplul cel mai des citat de specialiști este cel al înlocuirii testosteronului cu pastile, geluri și injecții, folosite fără discernământ ca mijloc de câștigare de masă musculară. Iar, din păcate, aceasta este o piață care a crescut îngrijorător de mult în ultimii ani.
Trebuie să fim conștienți de faptul că, atunci când există o sublimentare artificială pe bază de testosteron, organismul înțelege că nu mai are nevoie să-l producă în mod natural. În acest caz, testiculele se pot atrofia chiar și numărul de spermatozoizi din materialul seminal ajunge să fie zero, și apare o afecțiune cunoscută în medicină ca azoospermie,” menționează medicul specialist în infertilitate.

3. Infecții cu transmitere sexuală

Boli precum chlamydia și gonoreea, cauzate de bacterii, pot provoca inflamarea epididimului. Această structură este conectată la partea superioară a testiculelor și este responsabilă pentru stocarea spermei. O modificare a acestei locații reprezintă, prin urmare, un risc pentru supraviețuirea spermatozoizilor.
OMS estimează că numai în 2020 au fost 129 de milioane de cazuri noi de chlamydia și 82 de milioane de cazuri noi de gonoree atât la bărbați, cât și la femei. Această rată a rămas stabilă sau a crescut în ultimii ani.

”Dar putem adăuga pe listă și un al treilea agent patogen: papilomavirusul uman, cunoscut și sub acronimul HPV, despre care se știe că poate afecta și producția sau chiar ADN-ul spermatozoizilor,” subliniază dr. Andreas Vythoulkas.

4. Laptopul ținut frecvent în poală

Vă amintiți povestea de mai sus despre testiculul care trebuie să rămână cu 1-2°C sub temperatura restului corpului? Ei bine, studiile publicate în ultimul deceniu au relevat că obiceiul de a sta cu laptopul în poală prezintă un risc suplimentar pentru producția de spermatozoizi.

”Într-adevăr, bateria dispozitivului se încălzește – și poate ajunge să „gătească” sperma, ceea ce duce la afectarea capacității de reproducere a bărbatului respectiv. Același efect în pot avea băile lungi în cada cu apă fierbinte sau orele lungi în saună.
Revenind la tehnologie, în clipa de față se fac cercetări despre efectele nocive asupra spermei pe care le pot avea undele electromagnetice, semnalul telefonic și chiar internetul wireless,” atenționează specialistul.

5. Perturbatori endocrini

Pentru a închide lista, experții atrag atenția asupra unei serii de compuși toxici cunoscuți colectiv sub numele de „perturbatori endocrini”. Lista include poluanții detectați în atmosferă, precum și materiale plastice și pesticide. Pe scurt, aceste molecule au o structură foarte asemănătoare cu cea a hormonilor prezenți în corpul nostru.
Astfel, în același mod în care o cheie intră într-un lacăt, aceste substanțe se pot introduce în receptorii celulelor și declanșează anumite procese nedorite. Una dintre aceste evoluții detectate în studiile recente se referă în special la fertilitatea masculină. Încă nu se cunoaște amploarea acestui fenomen, dar cercetările continuă.

Alți factori implicați

Pe lângă factorii de mediu și comportamentali care cauzează un număr scăzut de spermatozoizi, medi8cul precizează încă două probleme intrinseci contribuie și ele la acest fenomen. Prima dintre acestea este genetica. Se estimează că între 10 și 30% din cazurile de dificultăți în a avea un copil sunt legate de o problemă a ADN-ului masculin. Al doilea este legat de îmbătrânire și de faptul că bărbații aleg să devină tați din ce în ce mai târziu. Știm că fertilitatea scade de-a lungul vieții, în special la femei, dar există, odată cu trecerea timpului, și o reducere a hormonilor importanți pentru producerea spermatizoizilor.

Soluții pentru problemele de fertilitate masculină

”Pentru persoanele care doresc să aibă un copil, primul pas pentru a crește șansele de succes este modificarea stilului de viață. Aceasta presupune, de exemplu, menținerea sau pierderea în greutate printr-o dietă echilibrată și practicarea unei activități fizice regulate. Evitarea băuturilor alcoolice, a țigărilor și a altor droguri este, de asemenea, o recomandare de bază,” explică spexcialistul.

În perioada din viață în care actul sexual este recreativ, cu parteneri ocazionali și fără scopul obținerii unei sarcini, este totuși util să folosiți prezervativul pentru a evita infecții precum chlamydia și gonoreea. Persoanele care primesc vaccinul HPV la începutul adolescenței sunt, de asemenea, mai bine protejate împotriva acestui virus și a repercusiunilor pe care le provoacă în organism.

Dacă, în ciuda tuturor acestor schimbări de rutină, dificultatea de a avea un copil persistă, trebuie să consultați un medic specialist în tratarea infertilității. Conform ghidurilor naționale și internaționale, cuplurile solicită, de obicei, o evaluare de specialitate dacă femeia are peste 35 de ani și nu reușește să rămână însărcinată timp de 1 an, după acte sexuale regulate, de aproximativ trei ori pe săptămână, cu monitorizarea perioadelor fertile.

Cu toate acestea, dacă partenerul are peste 35 de ani, dificultățile de a concepe după șase luni de încercări ar trebui să declanșeze deja semnalul de alarmă. Dacă problema este în partea masculină, specialiștii prescriu de obicei suplimente de vitamine bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea testiculelor. De asemenea, poate fi necesară reglarea hormonilor prin suplimentare, în baza analizelor specifice.

În plus, un specialist în infertilitate va recomanda unele investigații medicale pentru a depista anumite boli care scad fertilitatea masculină, ce pot fi corectate cu ajutorul medicamentelor sau a intervențiilor chirurgicale. Este cazul, de exemplu, al tratamentului infecțiilor bacteriene cu antibiotice și al defectelor anatomice ale sistemului reproducător cu intervenții chirurgicale. În acest din urmă caz, cuplul poate recurge la tehnici de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel