Sari la conținut

ATENȚIE! Canicula poate duce la atac vascular cerebral

transpirație
Sursă foto: arhivă Doctorul zilei
Transpirație excesivă

Aveți mare grijă: Temperaturile ridicate pot provoca AVC! Se anunță câteva zile de foc și este bine să ținem cont că temperaturile mari ne pot face mult rău.

Căldura excesiva provoaca pierderea de lichide si cresterea temperaturii corpului. Acest lucru poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent la copii si persoanele in varsta.

Expunerea prelungita la temperaturi atmosferice ridicate, expunere de scurta durata la temperatura atmosferica foarte mare (nu este necesara expunerea directa la soare), munca manuala grea la temperaturi ridicate si umiditate mare, boli cronice pre-existente si alcoolism sunt unii dintre factorii de risc major.

Intr-un mediu cald, organismul pierde caldura prin redirectionarea circulatiei sanguine la nivelul pielii si prin transpiratie. Transpiratia abundenta poate duce la o pierdere excesiva de lichide si saruri, cea ce poate duce la epuizare.

Și persoanele sănătoase pot fi în pericol

Aceasta stare nu este intotdeauna foarte severa, dar, in cazul in care expunerea la caldura continua, mecanismele normale de racire ale organismului cedeaza, temperatura corpului creste si astfel poate avea loc un accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral cauzat de caldura pune in pericol viata si este o urgenta medicala, atenționează Dr. Magdalena Zidu, Medic primar Medicina interna și Medic specialist Reumatologie la Centrul Medical și de Tratament „Victor Babeș”.

Potrivit dr. Magdalena Zidu, epuizarea din cauza caldurii si accidentul vascular cerebral datorat caldurii apar cel mai frecvent daca temperatura ambientului creste mai mult de 40o C.

Umiditatea crescuta creste probabilitatea accidentului deoarece racirea organismului prin transpiratia este ineficienta si pierderea de caldura este scazuta.

Epuizarea si accidentul vascular cerebral din cauza caldurarii pot afecta si persoane sanatoase, in special dupa efort fizic intr-un climat fierbinte.

Oameni care provin din zonele cu clima temperata si de calatoresc la tropice au nevoie de timp pentru a se aclimatiza la caldura inainte de a putea avea o activitate in siguranta.

Atenție mare dacă aveți aceste afecțiuni

afectat de caniculă

Mecanismele de racire ale corpului sunt mai putin eficiente la copii si persoanele in varsta, ceea ce le face mai sensibile la problemele datorate caldurii excesive – epuizare si accident vascular cerebral.

Obezitateadiabetul zaharatdependenta de alcool si insuficienta cardiaca cronica scad capacitatea organismului de a disipa caldura.

Diareea poate contribui la deshidratare si creste riscul de epuizare si accident vascular cerebral datorate caldurii.

Care sunt simptomele

Dupa expunerea prelungita la caldura ridicata pot apare urmatoarele simptome :

  • transpiratie abundenta
  • oboseala
  • crampe musculare
  • greata si varsaturi
  • senzatie de instabilitate si lesin
  • durere de cap

Daca expunerea la caldura continua, temperatura corpului creste si apare insolatia, cauzand simptome cum ar fi :

  • respiratie rapida, superficiala
  • stare de confuzie si dezorientare
  • convulsii

Fara o interventie rapida, un accident vascular cerebral cauzat de caldura poate provoca starea de coma in cateva minute. Moartea poate fi cauzata de insuficienta renala, insuficienta cardiaca acuta sau din cauza unor leziuni ale creierului cauzate de caldura excesivă.

Ce putem face

Epuizarea provocata de caldura poate fi tratata cu usurinta. Persoana afectata ar trebui sa stea intr-un loc racoros, in mod ideal intr-o cladire cu aer conditionat si consuma bauturi reci, sarate pana la revenirea starii normale.

In cazul in care este banuit un accident vascular cerebral provocat de caldura, persoana trebuie dusa cat mai curand posibil la o unitate medicala de urgenta, mai explică medicul.

Majoritatea persoanelor care au suferit de epuizare provocata de caldura isi revin in cateva ore daca sunt mutate intr-un loc rece si le sunt administrate lichide.

Tulburari legate de caldura pot fi in mare masura prevenite prin evitarea efortului intens in caldura zilei, statul cat mai mult timp posibil la umbra, consumul de cantitati mari de lichide si evitarea bauturilor alcoolice.

Așadar, mare grijă în următoarele zile și pe tot parcursul verii în intervalele orare în care căldura este prea mare.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel