Din cuprinsul articolului
Atenţie ce cumpăraţi! Se pare că cel mai falsificat aliment ce se găsește pe toate rafturile marilor magazine este uleiul de măsline. Românii plătesc aproximativ 22 de lei pentru o sticlă și se găsesc pe rafturile din două mari supermaketuri – Penny şi Kaufland.
Uleiul de măsline, în atenția ANPC

Când achiziționați ulei de măsline, este important să fiți atenți la tipul de ulei, proveniența și metodele de producție.
Orice, dar nu măsline. Este pentru a doua când mâncarea românilor a fost dusă la analize și s-a descoperit un fals grosolan, potrivit observatornews.ro.
Potrivit sursei citate, a fost descoperit ulei de măsline care are măsline doar pe etichetă. În acest context, au fost alertate autorităţile, şi după amenzi şi distrugerea produselor din toată ţara, ANPC a anunţat că se va lua o măsură fără precendent, care ar putea schimba legislaţia din ţara noastră – marile magazine nu mai pot scoate nimic la raft dacă nu fac propriile analizele.
Cumperi ulei de măsline şi pui în farfurie ceva incert, dar sigur nu din măsline
Un produs mult mai ieftin şi mai prost, cu un gust dubios, care nu merită nici măcar jumătate din banii pe care i-ai dat la casă. Doar că simplu consumator nu are cum să afle asta, poate, niciodată. Din 6 tipuri de ulei de măsline şi turte de măsline verificate, unul a picat testul.
„Vedem o diferenţă între cele doua uleiuri pe care le-aţi adus şi cu ochiul liber. În sticlă este un ulei ieftin din alte surse decât măsline. După culoare este un ulei de floarea soarelui, cu probabil rapiţă sau soia”, spune specialistul.
Există indicii care ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a cumpăra, precum:
- Etichetele care indică „ulei de măsline” fără specificații, în cazul în care nu se menționează clar dacă este „extra virgin” sau „virgin”;
- Un produs etichetat ca „amestec de uleiuri” care ar putea să nu fie de calitate;
- Lipsa unei date de expirare clare, deoarece uleiul de măsline proaspăt este întotdeauna preferabil;
- Mențiunea „ulei de măsline rafinat”, care a fost procesat chimic;
- Nespecificarea originii uleiului, având în vedere că calitatea poate varia în funcție de țară;
- Prezența aditivilor sau conservanților pe etichetă, care nu este un semn bun.