Sari la conținut

Atenție dacă observi acest semn la un ochi! Poate prevesti un accident vascular cerebral

Semne prevestitoarea accident vascular cerebral. Stiai ca vasele de sange de la nivelul ochilor pot indica multe in legatura cu activitatea cerebrala?

Se cunoaste faptul ca un stil de viata nesanatos, care include o dieta neregulata, consumul excesiv de alcool, lipsa activitatii fizice etc. reprezinta factorul principal al unor atacuri cerebrale sau cardiace.

Atenție la vasele de sânge de la ochi

Asadar, daca vei remarca aspectul umflat sau dilatat al vaselor de sange de la nivelul ochilor in cazul tau, sau al unui apropiat, este necesar sa consulti un specialist, intrucat acestea pot fi simptomele unui accident vascular cerebral.
De asemenea, se recomanda sa consulti medicul oftalmolog si sa faci un control ocular o data la doi ani.
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui accident vascular cerebral , celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente.

Simptome accident vasular cerebral

”Simptomele accidentului cerebral vascular sunt multiple pentru că depinde unde apare, însă cele mai frecvente sunt următoarele: deficitul motor, scăderea forței într-un anumit segment al corpului, la o mână și un picior, la o mână, sau poate devia colțul gurii, adică pareza facială.

Scăderea forței este un semn de alertă maximă. Alt semne e tulburarea de sensibilitate, adică nu mai simți pe jumătate de corp, de față, sau nu mai vezi în partea dreaptă sau stângă, apariția bruscă a unei vederi duble. Tulburarea de limbaj, dintr-o dată pacientul nu mai înțelege bine ce spui sau el nu se mai poate exprima bine”, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc. 

Odată ce ați observat unul sau mai multe dintre aceste simptome, e necesar să ajungeți cât mai repede la urgențe, la neurologie. Pentru că diagnosticarea durează uneori și 40 de minute, ideal ar fi ca pacientul să ajungă în primele 2 ore de la declanșarea AVC-ului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel