miercuri, februarie 1, 2023

Cancerul de ficat sau hepatic este atunci când celulele încep să crească necontrolat în sau în jurul organului care metabolizează grăsimile și reglează nivelul colesterolului din sânge.

Prezența unei tumori benigne sau maligne este cauzată de inflamația cronică sau de deteriorarea ADN-ului sau a celulelor care are ca rezultat creșterea necontrolată a celulelor, formând astfel cancer.

Te-ar mai interesa: Ochii tăi arată așa? Poate fi primul semn al cance...

Această boală, conform cancer.net, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume și cea mai răspândită în țări unde hepatita B este o infecție raportată frecvent, în afară de boala ficatului gras, ciroza și leziunile hepatice.

Din păcate, cancerul de ficat poate rămâne nedetectat până când boala ajunge într-un stadiu avansat din cauza absenței simptomelor. Poate fi adus în atenție prin efectuarea unei scanări CT sau a unei ecografii atunci când un pacient raportează semnele relevatoare ale bolii. Și vorbind despre factorii de risc, un istoric de ciroză poate fi un factor important.

Te-ar mai interesa: Horoscop 1 februarie 2023. O zi dezastruoasă pentr...

În orice caz, trecerea cu vederea bolilor hepatice precum ficatul gras – alcoolic sau non-alcoolic – ciroza, leziuni hepatice – și simptomele respective poate duce la cancer. Mai mult, este posibil ca tumora malignă să se răspândească în alte părți ale corpului, să progreseze prin diferite stadii și să devină metastatică dacă nu este tratată la timp.

Cancerul de ficat. Simptome

Cancerul hepatic nu are semne precoce, motiv pentru care deseori trece nedetectat până când boala progresează necontrolat.

Te-ar mai interesa: Medic român: 17 lucruri de știut despre febră...

Potrivit medicilor, unele dintre semnele timpurii ale bolii sunt:

1. Pierdere în greutate inexplicabilă

2. Slăbiciune extremă

3. Durere în abdomenul superior

4. Scaune deschise sau albe

5. Scaune în formă de cretă

6. Icter sau îngălbenirea pielii și a ochilor


Cancerul hepatic metastatic. Principalele simptome

Cancerul hepatic, când atinge stadiul final sau stadiul 4, este cunoscut sub numele de tumoră metastatică. Și după cum se dovedește, boala este cel mai probabil să fie diagnosticată într-un stadiu avansat.

Te-ar mai interesa: Mâncarea din spitale, bătaie de joc pentru pacienţ...

Acesta este motivul pentru care medicii recomandă vizite regulate la medic pentru a asigura depistarea în timp util a bolii – cu atât mai mult la persoanele cu antecedente familiale ale bolii.

Și când cancerul hepatic ajunge în stadiul final, simptomele depind de locul în care s-a format tumora. Dacă cancerează oasele, poate provoca fracturi. Dar unele dintre simptomele comune ale cancerului hepatic metastatic sunt:

Te-ar mai interesa: Previziuni Carmen Harra: „Pe parcursul anului o să...

1. Febră inexplicabilă

2. Oboseală cronică și epuizare

3. Pierderea poftei de mâncare

4. Greață

5. Pierdere în greutate inexplicabilă

6. Durere la nivelul omoplatului drept sau a abdomenului superior

7. Balonare abdominală

8. Umflarea abdomenului

9. Icter

10. Îngălbenirea pielii și a ochilor

Care este speranța de viață pentru pacienții cu cancer de ficat în stadiul 4

Cea mai importantă întrebare când vine vorba de cancerul metastatic este speranța de viață a bolii. Potrivit Cancer Treatment Centers of America, a fi în stadiul final înseamnă că boala s-a răspândit cel mai probabil la plămâni și oase.

Vorbind despre speranța de viață, pacienții au o rată de supraviețuire de cinci ani atunci când boala se răspândește la organele din apropiere, ganglionii limfatici sau tesuturi.

Rata de supraviețuire, în acest caz, este de 12% și atunci când boala se răspândește la țesuturi și organe îndepărtate, rata de supraviețuire scade la 3%.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private