Sari la conținut

Atenție, doamnelor! Ginecologii au dezvăluit ce îi deranjează cel mai tare la pacientele lor! Iată ce să NU faci înainte de a merge la ginecolog

Programare la ginecolog
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Greseala pe care femeile o fac la un consult ginecologic

Mersul la ginecolog în fiecare an este necesar pentru o bună sănătate reproductivă și generală. În mod obișnuit, medicul ginecolog va efectua un test Papanicolau (cunoscut și sub numele de test Papanicolau) la fiecare an, conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG). Și, ca pacient, doriți să faceți tot ce puteți pentru a vă asigura că rezultatele testului Papanicolau sunt clare și corecte – pentru că nu doriți să primiți vești false proaste sau să  trebuiască să repetați Papanicolau. Nu este tocmai ceva ce cineva este dornic să facă din nou.

Deși un purtător de cuvânt al Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi a declarat pentru Health Digest că ACOG nu „recomandă împotriva vreunei activități specifice înainte de programarea dvs. la ginecolog,” unii ginecologi sugerează practici și produse de evitat, pe baza gândului că ar putea interfera cu rezultatele examenelor sau testelor.

Pentru a vă asigura că rezultatele Papanicolau nu sunt denaturate accidental, există câteva lucruri pe care ați putea dori să le evitați în zilele și orele premergătoare programării dumneavoastră. Să aruncăm o privire la ce să vă așteptați la următorul examen și cum să vă pregătiți pentru el.

Cum să vă pregătiți pentru un examen anual la ginecolog

Rețineți că, deși un examen pelvin și un screening pentru cancerul de col uterin ar putea să nu fie necesare în fiecare an, un examen anual este totuși recomandat, deoarece este important din mai multe motive.

Veți avea ocazia să vă întrebați ginecolog-obstecul despre sex, controlul nașterii sau orice probleme medicale pe care le aveți, precum și să discutați despre testarea pentru ITS. Este, de asemenea, un moment bun pentru a lua în considerare obținerea oricăror vaccinuri de care ați putea avea nevoie.

La fel de important pentru sănătatea ta generală, vei avea și greutatea și tensiunea arterială verificate, precum și urina, conform Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi.

În trecut, examenele pelvine și testele Papanicolau erau necesare anual pentru fiecare femeie. Se credea că, chiar dacă o femeie nu avea simptome, era necesar un examen pelvin pentru a detecta diferite afecțiuni.

Studii mai recente au evaluat dacă examenele pelvine sunt benefice pentru detectarea cancerului ovarian, a infecțiilor precum vaginoza bacteriană și a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi herpesul genital.

Datele nu sunt suficient de puternice pentru a susține o recomandare pentru utilizarea de rutină a examenelor pelvine. Drept urmare, orientările actuale de la Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) au fost (din fericire) relaxate din acel program strict de o dată pe an.

Evitați utilizarea contraceptivelor supozitoare înainte de programare

De la spozitoare la tablete, există o mare varietate de metode contraceptive disponibile pe piață. Cu toate acestea, toate au un lucru în comun: spermicidul. Spermicidul previne sarcina prin blocarea spermatozoizilor să intre în colul uterin și prin uciderea spermatozoizilor în sine.

Utilizarea supozitoarelor contraceptive înainte de un examen pelvin și testul Papanicolau poate afecta rezultatele. Aceste produse pot conține ingrediente care provoacă înroșirea și mâncărimea vulvei, potrivit Flo.

Ginecologul dumneavoastră poate confunda o astfel de iritare cu simptomele unei infecții, ITS sau alte probleme ginecologice. Cel mai bine este întotdeauna să păstrați flora naturală (bacteriile) din vagin, evitând aceste contraceptive cu una până la trei zile înainte de programare, astfel încât furnizorul să vă poată evalua în mod clar sănătatea genitală.

De asemenea, aceste produse pot modifica acuratețea rezultatelor testului Papanicolau prin modificarea pH-ului celulelor cervicale sau prin mascarea celulelor anormale, a explicat Johns Hopkins Medicine.

Nu face duș vagial înainte de programare

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi are o poziție destul de fermă cu privire la dușul vaginal: nu o faceți. Nu numai că ar trebui să-l evitați înainte de o întâlnire la ginecologul, dar ar trebui să îl evitați întotdeauna.

Nu te auto-diagnostica. Internetul te informează, dar nu te tratează, chiar dacă e ușor să găsești simptome. Nu ești medic, iar dacă crezi că ceva nu este în regulă, sună și fă o programare!

Treaba unui ginecolog e să intre în contact cu părțile intime ale femeii. O mulțime de femei se simt rușinate să vorbească despre lucrurile care li se întâmplă acolo jos, dar nu trebuie. Ginecologul nu te critică, el trebuie să știe ce ți se întâmplă.

Fii deschisă în legătură cu viața ta intimă. Medicul ginecolog trebuie să știe toate lucrurile care te deranjează. Ginecologii văd și aud lucruri ciudate tot timpul, nu ești singura care poate avea chestii dubioase de spus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel