Sari la conținut

Atenție! Doctor: Acest ceai dăunează ficatului

Din cuprinsul articolului

Mare atenție cum consumați acest ceai! În ciuda faptului că oferă protecție împotriva mai multor boli, poate provoca leziuni hepatice.

Catechina predominantă în ceaiul verde, epigalocatechin galat (EGCG), poate fi hepatotoxică în doze mari. Un nou studiu al Universității Rutgers a investigat dacă persoanele cu anumite variații genetice au fost mai predispuse decât alții să prezinte semne de stres hepatic după un an de ingerare a 843 de miligrame pe zi din antioxidantul predominant din ceaiul verde, o catehină numită epigalocatechin galat (EGCG).

Utilizarea pe termen lung a extractului de ceai verde în doze mari poate oferi o anumită protecție împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare, obezității și diabetului de tip 2, dar poate crea și leziuni hepatice la o mică minoritate a populației.

Oamenii de știință au descoperit că extractul de ceai verde poate dăuna ficatului la persoanele cu anumite variații genetice.

formarea pietrelor la rinichi

Doctor: Acest ceai dăunează ficatului

„A învăța să prezicem cine va suferi leziuni hepatice este potențial important, deoarece există tot mai multe dovezi că extractul de ceai verde în doze mari poate avea beneficii semnificative pentru sănătate pentru cei care îl pot consuma în siguranță”, a spus Hamed Samavat, autor principal al studiului și profesor asistent în științe ale nutriției la Rutgers School of Health Professions.

Pentru acest studiu, oamenii de știință au folosit date din Minnesota Green Tea Trial, cercetări extinse privind efectul ceaiului verde asupra cancerului de sân. Ei au selectat două variații genetice, deoarece fiecare controlează sinteza unei enzime care descompune EGCG.

Minnesota Green Tea Trial a fost ales pentru că a fost o cercetare amplă, metodică, a unei populații unice. Peste 1.000 de femei în postmenopauză au participat la experimentul de 12 luni, controlat cu placebo, care a adunat informații la 3, 6 și 9 luni.

Oamenii de știință au arătat că semnele timpurii de afectare a ficatului au fost ceva mai frecvente decât în ​​mod normal la femeile cu o variație a genotipului catecol-O-metiltransferazei (COMT) și puternic prezise de o variație a genotipului uridin 5′-difosfo-glucuronoziltransferazei 1A4 (UGT1A4), scrie TechExplorist.

După nouă luni de administrare a suplimentului de ceai verde, nivelurile participanților ale enzimei care semnalează stresul hepatic au crescut, în medie, cu aproape 80% la cei cu genotipul UGT1A4 cu risc ridicat și cu 30% la cei cu genotipuri cu risc scăzut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel