Sari la conținut

Atenție! Durerile de gât sunt simptom al infecţiilor respiratorii. Însă pot semnala ceva mai grav

cauze si tratament durere în gât
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
totul despre durerea de gat

Atenție! Durerile de gât sunt simptom al infecţiilor respiratorii. Însă pot semnala ceva mult mai grav.

Termenul folosit pentru a descrie durerile de gât este faringita, care este asociată şi cu senzaţia de usturime, cu iritaţia locală. Răceala, gripa şi COVID-19 sunt infecţii care adesea sunt manifestate şi prin dureri de gât. Rareori, durerile de gât sunt şi simptom al unor infecţii bacteriene (infecţia cu streptococ).

Atenție! Durerile de gât pot semnala cancer

Alte cauze ale durerii de gât sunt:

  • Mononucleoza;
  • Oreionul, pojarul, varicela;
  • Herpangina
  • Amigdalita
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Boli ale glandelor salivare.

Pentru combaterea inflamaţiei de la nivelul gâtului se pot folosi cu rezultate bune gargarele cu infuzii din plante şi unele produse apicole, precum mierea şi polenul.

“Primul gest ce poate fi luat după ce apare durerea de gât constă în aplicarea locală de cataplasme calde cu alcool, la care se pot adăuga antibiotic, antivirale, antialgice, antitermice, în funcţie de cauza determinantă.

Printre remediile indicate se numără: sucul de lămâi sau cel de gutui (gargară de 3-4 ori pe zi), iarba-neagră (decoct din 1 lingură de plantă la 500 ml de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă întreaga cantitate fracţionat, pe parcursul unei zile), gălbenelele (infuzie din 3 linguri de flori la 300 ml de apă clocotită, se infuzează 5-7 minute, se consumă 2-3 căni pe zi sau tinctura: se consumă 30 de picături, de 2 ori pe zi), pătlagina (tinctura: se poate obţine din 5 g de frunze în 100 ml de alcool de 45 grade, se macerează 8 ore; se poate face gargară cu 40 de picături de tinctură puse în 100 ml de apă, de 3 ori pe zi) şi salcia (decoct: 4 linguri de coajă la 200 ml de apă; se fierbe 15 minute, se strecoară, se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi sau se face gargară de 3 ori pe zi, cu câte o cană)”, recomandă dr. Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, potrivit clicksanatate.ro

Cancer laringian

Durerea de gât poate însoţi cancerul laringian, al gâtului, al limbii sau al faringelui. În cazul cancerului laringian, durerea de gât este persistentă şi mai poate fi însoţită de:

  • Răguşeală care ţine mai mult de 2 săptămâni;
  • Tuse care nu mai trece, respiraţie greoaie;
  • Miros neplăcut al gurii, durere la nivelul urechii
  • Astenie şi scădere în greutate.

Când este cazul să consulţi medicul?

Dacă însă durerea de gât nu trece după cel mult o săptămână, timp în care sunt administrate tratamente naturiste, dacă în plus apar şi dureri de urechi, urme de sânge în spută şi dificultate la înghiţire, poate fi vorba despre infecţii mai grave şi trebuie consultat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel