Sari la conținut

Atenție la această vitamină! Consumată în exces, poate cauza pietre la rinichi. Ce doză trebuie să eviți?

pietrele la rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pietre la rinichi

Pietrele la rinichi pot avea multiple cauze. Adesea, acestea sunt asociate cu acumularea sărurilor minerale care, în mod normal, sunt dizolvate în urină. Acestea pot avea mici dimensiuni, fără să reprezinte o problemă complexă. Cu toate acestea, calculii renali se pot mări iar eliminarea poate fi îngreunată, însoțită de durere și alte simptome neplăcute.

Rinichii sunt resposabili pentru curățarea și filtrarea sângelui și urinei de substanțe toxice sau compuși chimici.

Aceste substanțe, însă, se pot acumula, formând calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi. Calculii renali reprezintă astfel depozite de minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor.

În funcție de dimeniune, aceștia pot rămâne în organism, fără să afecteze sănătatea, sau se pot deplasa din rinichi către vezica urinară. Eliminarea pietrelor la rinichi poate fi dureroasă și, în cazuri grave, aceasta poate aduce complicații.

Vitamina C poate influența apariția pietrelor la rinichi

Dr. Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică de ce vitamina C poate influența dezvoltarea calculilor renali și, de asemenea, ce cantitate poate provoca acest lucru.

„Excesul de vitamina C este excretat din organism sub formă de oxalat, un produs rezidual al organismului.

Oxalatul iese în mod obișnuit din organism prin urină. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, oxalatul se poate lega de minerale și poate forma cristale care pot duce la formarea de pietre la rinichi.

Consumul unei cantități prea mari de vitamina C are potențialul de a crește cantitatea de oxalat din urină, crescând astfel riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

Într-un studiu în care adulții au luat un supliment de 1.000 mg de vitamina C de două ori pe zi, timp de 6 zile, cantitatea de oxalat pe care au excretat-o a crescut cu 20%.

Un aport ridicat de vitamina C nu este asociat doar cu cantități mai mari de oxalat urinar, ci și legat de apariția pietrelor la rinichi, mai ales dacă se consumă cantități mai mari de 2.000 mg.

S-au raportat, de asemenea, cazuri de insuficiență renală la persoanele care au consumat mai mult de 2.000 mg într-o zi. Cu toate acestea, acest lucru este extrem de rar, mai ales la persoanele sănătoase”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: