Sari la conținut

Atenție la acest aliment! Dacă nu este consumat corect, poate cauza probleme de sănătate. Tudor Ciuhodaru: „Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de…”

Colita este o inflamație a colonului. Care sunt cauzele?
Sursa foto: pixabay
Unele infecții bacteriene sau virale pot declanșa colita.

Alimentația este unul dintre factorii principali care ne influențează sănătatea generală a organismului. De aceea, este foarte important să știm cum să ne alimentăm corpul în mod corespunzător și, de asemenea, să evităm alimentele care ne pot dăuna. Un aliment, consumat frecvent în post, poate influența în mod substanțial sănătatea, avertizează un medic.

Peștele este singurul aliment de origine animală care poate fi consumat în timpul postului. Modul de gătire și consum este foarte important, determinând dezvoltarea unor afecțiuni neplăcute, în anumite cazuri.

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, explică de ce peștele ne poate afecta sănătatea, care sunt riscurile și cum le putem evita.

Atenție la acest aliment! Îți poate afecta sănătatea

„Atenție cum ,,dezlegați” peștele. Riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe. Tot educație pentru sănătate. Asta până când aleșii vor adopta legea Ciuhodaru pentru predarea educației pentru sănătate (inclusiv noțiuni de prim ajutor și educație nutrițională) în toate școlile din România.

A. Riscuri:

1. Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.
2. Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv.
3. În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbatoare în familie.
4. Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.
5. Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă.

B. Recomandări- 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurintă.

a) În special în cazul peştelui proaspăt este esentiala păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineti în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”. Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lasaţi păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va disparea dupa spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.

b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii straine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.
3. Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.
4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament” pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;
5. Nu neglijați simptomele digeastive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.

Rețineți:

1. Verificați caracteristicile oricărui produs alimentar.
2. Alegeți un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente.
3. Nu uitaţi că dezlegarea la peşte nu o include şi pe cea la alcool.
4. Oare când vor adopta legea Ciuhodaru privind introducerea educație pentru sănătate de care să beneficieze toți românii?!”, scrie Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: