sâmbătă, decembrie 10, 2022

Considerat un medicament banal, românii îl administrează adesea fără prescripția medicului și, de asemenea, pentru a trata tot mai multe afecțiuni. Cu toate acestea, medicii susțin că este unul dintre cele mai dificile medicamente, administrându-se numai în circumstanțe cu adevărat necesare. 

Antibioticele sunt administrate, adesea, fără sfatul unui specialist, chiar și pentru afecțiuni nepotrivite. Aceste medicamente sunt, de fapt, foarte puternice, iar medicii încearcă să atragă atenția asupra modului de administrare.

Te-ar mai interesa: „Nu văd”. Judi Dench se luptă cu o boa...

Majoritatea oamenilor administrează antibioticele pentur a trata cele mai comune afecțiuni, inclusiv răceala. Aceste medicamente, însă, au rolul de a lupta împotriva unor infecții care nu se tratează de la sine.

Medicament banal care își poate pierde efectul

Deși un tratament cu antibiotic ar trebui luat până la capăt, unii medici spun că antibioticele favorizează rezistența la medicamente, informeaza Capital.

Semnal de alarmă pentru români! Potrivit unui nou studiu efectuat de specialiști în boli infecțioase, pacienții ar trebui să renunțe la tratamentul cu antibiotice înainte de perioada recomandată, dacă se simt mai bine.

Te-ar mai interesa: Cât timp poți avea cancer fără să știi. Multe neop...

Tratamentele frecvente pot cauza o rezistență la medicament

I-am putea sfătui pe pacienți să oprească tratamentul când se simt mai bine, în contradicție cu avizul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)”, scriu profesorul Martin Llewelyn, specialist în boli infecțioase, și alți nouă medici sau profesioniști din domeniul sănătății.

Antibioticele au rolul de a combate bacteriile. Se pare că folosirea lor pe un timp îndelungat poate crește rezistența bacteriilor, deși medicii ne spun să luăm antibioticul până la finalul tratamentului.

Te-ar mai interesa: De ce să bei ceai zilnic? Efectul pe care îl produ...

”Această idee nu este susținută de nicio probă și a lua antibiotice mai mult timp decât este necesar crește riscul de rezistență”, spun cercetătorii.

Le cerem oamenilor politici și medicilor să înceteze să promoveze mesajul conform căruia trebuie mers până la capătul tratamentului”, adaugă ei.

Această opinie a prins contur în perioada de dezvoltare a antibioticelor, în anii 1940

Te-ar mai interesa: Acid uric ridicat: ALIMENTE pe care trebuie să le ...

Cercetatorii susțin că această idee ”inexactă” s-a născut în perioada de dezvoltare a antibioticelor, în anii 1940, și a rezistat în timp pentru că este ”simplă și ușor de pus în practică”.

”Am considerat mereu ilogic să spui că oprirea unui tratament antibiotic prea devreme ar favoriza apariția bacteriilor rezistente”, a comentat profesorul Peter Openshaw, președinte al Societății britanice de imunologie, conform sursei citate.

Te-ar mai interesa: Nu-ți mai vopsi părul. Medic: Risc mare de a dezvo...

TRATAMENTELE CU ANTIBIOTICE LUNGI SUNT NECESARE ÎN CAZURI SPECIFICE

Pe de altă parte, aceștia susțin că tratamentele cu antibiotice lungi sunt necesare în cazuri specifice, atunci când sistemul imunitar al pacientului funcționează prost sau atunci când bacteria poate fi în stare latentă înainte de a lovi, cum se întâmplă în cazul tuberculozei.

”Este evident că obiceiurile de prescripție trebuie schimbate. Volumul actual de antibiotice actual este prea ridicat”, a afirmat un alt expert, profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private