Sari la conținut

De ce nu sunt recomandate antibioticele în tratamentul pentru COVID-19?

antibioticele în tratamentul pentru COVID-19

Încă de la începutul pandemiei, multe persoane au considerat că antibioticele pot fi eficient în tratarea Covid-19. Cu toate acestea, medicii atrag atenția că acestea nu sunt indicate pentru a trata această boală, în lipsa unei suspiciuni de suprainfecție bacteriană. 

Motivul pentru care antibioticele nu sunt indicate în tratamentul pentru Covid-19 este unul simplu. Antibioticele sunt folosite pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii. Acestea nu au efect antiviral, iar din moment ce Covid-19 este cauzat de o infecție virală, antibioticele nu au niciun efect.

De asemenea, automedicația cu antibiotice, din ce în ce mai frecventă în această perioadă, poate crește rezistența bacteriilor la antibiotice, lucru care dăunează atât pacientului, cât și sănătății colective.

De ce nu se utilizează antibioticele în tratamentul pentru COVID-19?

Clarificarea protocolului de tratament pentru SARS-CoV-2, prin introducerea prevederii care stipulează că antibioticele nu se utilizează în tratamentul COVID-19  dacă nu există suspiciune de suprainfecţie bacteriană, era necesară, astfel încât să nu asistăm la escaladarea rezistenţei antimicrobiene. Într-adevăr, administrarea nejustificată a antibioticelor poate avea consecinţe asupra pacientului şi asupra rezistenţei bacteriene la nivel macrosocial”, a declarat doctor Daciana Toma, medic de familie şi reprezentant al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), potrivit Adevărul.

Pandemia actuală de COVID-19 aduce ameninţări care ar putea afecta lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene, avertizează reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mulţi pacienţi care sunt asimptomatici sau au o formă uşoară a bolii (fără pneumonie) sau o formă moderată cu pneumonie îşi autoadministrează sau li se recomandă în mod nejustificat antibiotice.

Consumul excesiv sau nejustificat de antibiotice poate crește numărul infecțiilor cu bacterii rezistente

„Conştientizarea populaţiei referitoare la pericolele consumului nejustificat de antibiotice reprezintă o preocupare veche a SNMF, pentru că acest comportament riscant impactează negativ activitatea medicilor de familie. Există de-a dreptul un mit atunci când vorbim de consumul de antibiotice în România, conform căruia antibioticele ar fi utile în aproape toate afecţiunile acute, indiferent că vorbim de răceli sau dureri de spate. Ori această situaţie trebuie corectată”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, potrivit Adevărul.

Din moment ce nu a mai fost descoperit niciun nou antibiotic, ne putem confrunta cu numeroase infecții cauzate de bacterii rezistente. Folosirea neadecvată a lor a dus la creşterea alarmantă a rezistenţei la aceste medicamente. Experţii la nivel mondial atrag atenţia că, în curând, nu vom mai avea cu ce să tratăm infecţiile. Până în anul 2050, infecţiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an, la nivel global.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel