luni, august 15, 2022

Atenție la acest medicament. Medicul Mihai Craiu a transmis un mesaj important, pe care toți părinții ar trebui să-l citească.

Este vorba despre dexametazona nebulizată, un medicament din ce în ce mai folosit pentru a trata diferite răceli sau afecțiuni ale plămânilor la copii.

”Revin la subiectul „favorit” de controversă în ce privește tratamentul maladiilor respiratorii cu dexametazonă nebulizată, folosind drept substanță activă cea din fiola de dexametazonă injectabilă.

Te-ar mai interesa: Mesaje Sfânta Maria 2022. Cele mai frumoase urări ...

Pot întelege care este unul din factorii importanți ce au produs acest mit tipic românesc – nu se găsește Flixotide nebules. Dar trebuie să ne uităm la dovezi și la protocoale, înainte de a face improvizații periculoase.

Într-o postare veche, ante-pandemică, vorbeam despre ineficiența și inadecvarea acestei practici. Față de cele notate acolo aș mai adăuga că nici la cai (cum scriam atunci) nu mai sunt dovezi de eficacitate ale acestei abordări.

Dacă există unele (rare) sugestii de utilizare a dexametazonei nebulizate, atunci acestea au legătură, mai degrabă, cu specialitatea ORL și nu cu plămânii.

Te-ar mai interesa: Ce este interzis să faci pe 15 August! Se spune că...

Un articol vechi, de 20 de ani, documentează utilizarea dexametazonei nebulizate în crup (adică în laringită).

Mesajul practic pentru părinți – un copil care este atât de puțin bolnav, încât poate să facă tratament acasă, NU are nevoie de nebulizări.

Cu atât mai puțin cu dexametazonă!

Nu puneți sănătatea copiilor în pericol! Pot să apară efecte adverse grave, mult mai grave decât răceala obișnuită care a generat această recomandare”, scrie medicul pe o rețea socială.

Te-ar mai interesa: Viața unei zodii se schimbă radical. Astrolog: Mar...


Atenție la supozitoare!

Medicul Mihai Craiu a vorbit la un moment dat despre administrarea unui supozitor la care foarte mulți părinți apelează atunci când cei mici fac febră. Puțini sunt cei care știu că acest medicament nu se administrează copiilor sub 4 ani!

Medicul pediatru explică care este motivul pentru care acest medicament a fost interzis în cazul copiilor sun 4 ani.

„Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.

Te-ar mai interesa: De vorbă cu Gabriela Vasilescu, make-up artist. Sf...

ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice.

Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe.

Te-ar mai interesa: Ce spunea Arsenie Boca despre Maica Domnului: NU f...

Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor”, a spus Mihai Craiu pentru totuldespremame.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private