Sari la conținut

Mare atenție la Paracetamol. Medic român: Trebuie să știi ASTA înainte de a face o greșeală

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Experții în sănătate au emis un avertisment alarmant de sănătate persoanelor care iau în mod regulat paracetamol.

Mare atenție la Paracetamol. Vasi Rădulescu, medic și scriitor, a transmis câteva lucruri importante despre medicamentul la care apelăm la nevoie.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen.

Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă per se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate.

Ce e paracetamolul?

Este un preparat care incorporează acetaminofen (termenii paracetamol, paraacetilaminofenol sau acetaminofen sunt echivalenți), substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii). O să spuneți „cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?”

Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate.

Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea.

Și ce reacții adverse pot apărea? Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme.

3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice.

Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.

Posibile reacții adverse paracetamol:

– colorație galbenă piele,

– sclere (arată afectarea hepatică, cu icter)

– pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară)

– afte sau ulcere la nivelul gurii

– mâncărime (prurit)

– urină roșie (hematurie)

– greață,

– vărsături

– diaree, balonizare

– spasme musculare

– insomnie

– urină în cantitate mică (oligurie)

– alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie

Important. În cazul în care apare letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezentați-vă imediat la medic. Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen.

E cazul să-l evităm?

Nici vorbă. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală.

Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe blogul său.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel