Sari la conținut

Atenție la aceste simptome ale diabetului. Apar înainte de a merge la culcare

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce diabeticii se confruntă frecvent cu infecții urinare

Diabetul este o boală gravă, cu care poți trăi pe tot parcursul vieții și de care oricine se poate îmbolnăvi.

Se estimează că 422 de milioane de oameni trăiesc cu diabet în întreaga lume, de patru ori mai mult decât acum 40 de ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Diabetul apare atunci când organismul nu poate procesa tot zahărul sau glucoza din sânge.

Glucoza nu este rea, dar este combustibilul tuturor celulelor corpului.

Unele țesuturi, pentru a folosi această glucoză, au nevoie de acțiunea insulinei, care este un hormon produs de pancreas care facilitează intrarea glucozei în celulă și astfel celula poate transforma glucoza în energie.

Complicațiile diabetului pot duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, insuficiență renală și amputare a membrelor inferioare.

În ciuda riscurilor, mulți oameni care au diabet nu știu asta. Dar schimbările stilului de viață o pot preveni în multe cazuri, informează BBC.

Atenție la aceste simptome ale diabetului

Sete excesivă înainte de culcare și nevoia de a urina frecvent pe timpul nopții: Acumularea de glucoză în sânge obligă rinichii să lucreze mai intens pentru a o filtra și elimina cu urina, astfel încât frecvența și nevoia de a urina crește. Și acest lucru implică necesitatea înlocuirii fluidelor și, prin urmare, a setei.

Pierdere în greutate inexplicabilă: aceasta este mai evidentă în diabetul de tip 1 și este adesea însoțită de o senzație de foame.

Simptome de diabet

Oboseală: creșterea prezenței glucozei în sânge se datorează producției insuficiente de insulină, ceea ce face ca zahărul să pătrundă în celule și să se transforme în energia necesară bunei funcționări a organismului. Dacă nu se produce suficientă energie, apare oboseala. Cu toate acestea, acest lucru se poate datora și altor factori asociați în general cu diabetul: obezitatea, hipertensiunea arterială sau deshidratarea.

Vedere încețoșată: excesul de glucoză din sânge induce o creștere a pierderilor de lichide din organism, inclusiv a celor care mențin cristalinul umed, ceea ce reduce capacitatea ochiului de a focaliza corect (ochiul uscat). Dacă acest lucru nu este controlat, vasele de sânge care alimentează retina pot fi deteriorate, ducând la retinopatie diabetică și chiar la orbire.

Infecții frecvente: deși nu se cunoaște cauza exactă, adevărul este că diabetul reduce capacitatea organismului de a elimina agenții patogeni, favorizând apariția infecțiilor. De exemplu, apariția gingivitei sau a parodontitei (roșeața și inflamația gingiilor) este frecventă.

Amorțeală sau senzație de furnicături la picioare: acesta poate fi începutul neuropatiei diabetice, care este o complicație frecventă a diabetului, din cauza daunelor pe care excesul de glucoză le poate cauza terminațiilor nervoase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel