duminică, august 1, 2021

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune provocată de consumul alimentelor contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. În sezonul cald, alimentele perisabile au un risc crescut de a cauza această

boală. Astfel, este esențial să știi ce trebuie să faci pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare.

Atenţie la alimentele perisabile, în perioadele cu temperaturi caniculare. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor le recomandă cetăţenilor să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate. De asemenea, inspectorii desfăşoară controale pentru a se asigura că agenţii economici respectă legislaţia în vigoare, comunică RRA, citat de Rador.

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța

Alimentelor Gorj verifică agenții economici dacă expun pentru vânzare produsele alimentare în locuri sau spații care asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare. De asemenea sunt verificate condițiile de manipulare, depozitare și transport ale produselor în toate unitățile autorizate și înregistrate sanitar veterinar.

De asemenea,  Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea

sunt cumpărate.

Sfaturi pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

–  Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi

igienă;

– Să nu cumpere produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate;

– Să aleagă alimentele cu atenţie, ținând cont de aspect, miros, termen de valabilitate);

– Să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece;

– Să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării – să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă

mucegai pe suprafaţă;

– Să nu cumpere produse care poartă indicaţiile “păstraţi la frigider”, “păstraţi la rece” sau “păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18˚C;

– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;

– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;

– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Ultimele stiri

Parteneri