luni, noiembrie 29, 2021

Atenție la efectele nocive ale ultravioletelor! Iată cum sună avertismentul dermatologilor pentru împătimiții sporturilor de iarnă. În sezonul rece, timpul îndelungat petrecut pe pârtii, la derdeluș sau

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila lămurește situația: va fi sau nu ...

pur și simplu la o plimbare la altitudine poate lăsa semne la nivelul pielii.

“Ultravioletele reflectate de albul zăpezii ard pielea cu aceeași intensitate ca și ultravioletele de vară. Chiar și într-o zi noroasă la altitudine există riscul modificării culorii pielii. Este bine cunoscut că bronzul de munte este intens și rezistent. Persoanele cu modificări de culoare ale pielii cum ar fi melasma suferă o accentuare a discromiei din cauza ultravioletelor de iarnă”, explică dermatologul Mihaela Leventer modificările cutanate care apar în ciuda faptului că soarele pare inofensiv.

În aceste

Te-ar mai interesa: Predicțiile medicilor: „Ce este mai greu abia vine...

condiții, se impune folosirea cremelor de protecție, banale în sezonul cald, uitate cu desăvârșire în sezonul rece. Petele, arsurile și chiar cancerul pot afecta persoanele care nu se protejează corect.

“Persoanele care stau mult în aer liber dezvoltă cu ușurință cuperoza, ridurile li se accentuează, iar riscul dezvoltării unor leziuni precanceroase sau chiar a unor carcinoamele cutanate este mare. Schiorii profesioniști și alți sportivi care își petrec mult timp în aer liber sunt mai susceptibili la dezvoltarea cancerelor cutanate la nivelul feței. Se întâlnește frecvent si cancerul de

Te-ar mai interesa: Un nutriționist de la Harvard atrage atenția: aces...

buză dacă, zona este traumatizată, pe lângă lumină, de dentiție defectă sau de nicotina din țigări”, avertizează dr. Maria Dumitrescu  de la “Dr Leventer Centre”, clinică specializată în tratarea carcinomului.

Medicii îi sfătuiesc pe amatorii sporturilor de iarnă să învețe să detecteze orice semn al pielii cu potențial periculos pentru sănătatea organismului. Leziunile care nu mai trec, fisurile persistente ale buzelor, culoarea lor anormală trebuie semnalate urgent dermatologului.

“Toate aceste semne sunt caracteristice keratozelor actinice, leziuni precanceroase și carcinoamelor spinocelulare

Te-ar mai interesa: Anunțul lansat de Pfizer: „Noile vaccinuri „gata î...

care pot afecta ușor buza inferioară. Carcinoamele bazocelulare care apar frecvent pe nas, pleoape, urechi, dar și pe restul feței pot debuta cu o bubiță translucidă și vascularizata care seamănă cu un coș, dar care crește treptat”, spune Mihaela Leventer.

Mare atenție și în cazul copiilor. Se știe că pielea copilului este mai vulnerabilă atât la temperature scăzute, vânt, umezeală, cât şi la radiaţii UV .

“Copiii care își petrec multe ore la derdeluș, la schi sau în aer liber trebuie protejați de frig, dar și de expunerea la lumina intensă de la altitudine. Cremele grase creează

Te-ar mai interesa: Comunicat de ultimă oră transmis de OMS legat de v...

o barieră protectoare și împiedică uscarea și rănirea suprafețelor cutanate expuse, iar dacă au în compoziție și ingrediente fotoprotectoare feresc de arsura solară”, concluzionează medicul Mihaela Leventer. La ora actuală, cancerul de piele se poate vindeca dacă este depistat și tratat la timp.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri