Sari la conținut

Vrei să-ți faci un tatuaj? 2 locuri în care NU trebuie să îți inserezi NICIODATĂ cerneală 

Risc de infectare cu un virus mortal
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Obținerea unui tatuaj înseamnă mult mai mult decât doar a injecta cu cerneală nuanțele preferate și a purta un design pe piele. Implică durere, îngrijire suplimentară și multe altele.

Dar înainte de a te tatua, sunt multe pe care trebuie să le iei în considerare. Asta implică și posibilitatea de a alege locul potrivit de pe corp pentru un tatuaj. Experții spun că există o serie de riscuri legate de realizarea unui tatuaj, piercing-ul sau alte tratamente cosmetice.

Vrei să-ți faci un tatuaj? 2 locuri în care NU trebuie să îți inserezi NICIODATĂ cerneală 

Și, la fel ca și riscurile implicate de operațiile estetice, există multe lucruri pe care să-ți faci un tatuaj. Experții spun că există două părți ale corpului care nu trebuie să fie NICIODATĂ cu cerneală din cauza riscurilor masive. Acestea includ:

În plus, există unele părți ale corpului care durează mult mai mult pentru a se vindeca, cum ar fi tatuajele pe următoarele părți:

  • Palmele
  • Partea de jos a picioarelor
  • Limbă
  • Gingii

Există riscul de reacții alergice și cicatrici în aceste părți ale corpului.

Pentru a stabili dacă un tatuaj a mers prost sau nu, este imperativ să observați următoarele:

  • Când artistul lucrează în exces o anumită zonă
  • Roșeață în jurul tatuajului
  • Durere la locul tatuajului
  • Puroi care curge din locul tatuajului
  • Când locul tatuajului este prea fierbinte și se simte ca și cum ar pulsa

În acest caz, se recomandă să consultați imediat un medic și să începeți un tratament cu antibiotice pentru a trata zona afectată. Medicamentele pot întări puroiul și pot duce la o crustă galbenă, o zonă albicioasă, care poate fi problematică.

Uneori, poate duce și la o cicatrice. Când mergi să-ți faci un tatuaj, este important să fii sigur că acul este de unica folosință – un ac infectat poate duce la HIV/SIDA. Asigurați-vă că verificați dacă este utilizată o seringă proaspătă.

UE a interzis 4.000 de substanțe chimice folosite în realizarea tatuajelor

Începând din 2022, Uniunea Europeană a interzis 4.000 de substanțe chimice folosite la realizarea tatuajelor, inclusiv alcoolul izopropanol, un ingredient comun în cerneala folosită în saloanelele din Europa

Restricțiile  se aplică substanțelor care pot provoca cancer sau alte probleme de sănătate și afectează în principal cerneala colorată. UE spune că regulile vor reduce numărul de reacții adverse.

Reglementările UE au fost aprobate de toate statele membre în urmă cu un an și au intrat în vigoare pe 4 ianuarie 2022.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice, care a contribuit la elaborarea noii legislații, spune că cernelurile pot fi periculoase, provocând „alergii ale pielii și alte efecte mai grave asupra sănătății, cum ar fi mutațiile genetice și cancerul”.

Agenția precizează că noile reguli nu sunt menite să interzică tatuajele și machiajul permanent, ci pur și simplu să le facă mai sigure.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel