Sari la conținut

Atenție la conserve! Dr. Marinescu: Există riscul să dezvolte complicaţii neurologice

Atenție la conserve! Doi pacienți au ajuns la Terapie Intensivă la Institutul ”Matei Balş” din Capitală. Medicul spune că există riscul ca cei doi să dezvolte complicaţii neurologice.

Doi pacienţi s-au infectat cu botulismul, o boală rară, extrem de gravă,  după ce au consumat conserve, spune dr. Adrian Marinescu. Toxina atacă sistemul nervos și poate provoca simptome care le poate pune viața în pericol.

Dr. Adrian Marinescu spune că doi pacienți au ajuns la Terapie Intensivă la Institutul ”Matei Balş” din Bucureşti. Cei doi s-au prezentat la spital la o zi diferenţă, iar evoluţia lor sub tratament a fost bună.

”Botulismul este o afecţiune digestivă relativ rară, dar, totuşi, mai ales în sezonul cald, ne aşteptăm să avem astfel de cazuri. Cele două cazuri au venit la o diferenţă de o zi, de aproximativ o săptămână sunt internate. Din fericire, a fost situaţia cu o evoluţie bună”, a declarat, joi, medicul Adrian Marinescu de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală, conform news.ro.

El a precizează că, în momentul în care se confirmă botulismul, pacientul este bine să fie monitorizat într-o secţie de terapie intensivă.

”Există riscul să dezvolte complicaţii neurologice, să ajungă, de exemplu, la insuficienţă respiratorie severă cu instalare bruscă şi să evolueze chiar imprevizibil. În cazurile de faţă evoluţia a fost bună, dar monitorizarea s-a făcut în terapie intensivă încă de la început”, a mai precizat medicul.

Botulismul, o afecțiune digestivă rară

”În momentul în care ai paraliziile, care pot fii la nivel facial, la nivelul membrelor şi momentul în care ajungi la insuficienţă respiratorie, poţi să legi şi iei în context consumul unor alimente, de exemplu, conservate. Faptul că ai acea simptomatologie digestivă care înseamnă greaţă, vărsături, de obicei constipaţie, dar poate să fie şi diaree şi când ai şi modificările de tip paralizie, poţi să te gândeşti să ai şi suspiciunea de botulism şi sigur trebuie să existe confirmarea”, a mai precizat medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.