Sari la conținut

Specialiștii trag un semnal de alarmă: acest aliment bagă din ce în ce mai mulți români în spital! ATENȚIE la ce consumați!

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Specialiștii în alimentație publică au emis un semnal de alarmă cu privire la anumite alimente iubite și consumate de români, dar care prezintă un real pericol pentru sănătate. Potrivit experților, românii ar trebui să fie conștienți la pericolele la care se expun, mai ales atunci când optează să consume alimentul în forma a crudă.

Specialiștii de la DSP Arad avertizează că românii care consumă ciuperci culese din pădure trebuie să fie foarte atenți, deoarece numărul intoxicațiilor accidentale înregistrate în urma acestui obicei este în creștere constantă. Este important să ne conștientizăm riscurile la care ne expunem atunci când consumăm ciuperci sălbatice.

Informații referitoare la consumul de ciuperci

Având în vedere condițiile meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin ploi dese și abundente precum și umiditate crescută, favorabile apariției ciupercilor, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să ofere populației informații utile cu privire la consumul de ciuperci

Ciupercile sunt plante inferioare (Thalophytae – Fungi), unele dintre acestea (ciupercile comestibile) fiind folosite în alimentaţia umană datorită valorii lor nutritive. Acestea conţin vitamine (B1, B2, D, C şi caroten – provitamina A) dar și săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier).

În ţara noastră sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu “pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice

Mare atenţie trebuie acordată însă la alegerea lor, pentru că ciupercile necomestibile conţin toxine care pot fi fatale organismului, iar de cele mai multe ori, ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile.

În ultimii ani, numărul intoxicaţiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creştere. Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori.

Important de reținut este faptul ca toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist

Intoxicația cu ciuperci

Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxina propriu-zisă, caracteristică speciei, dar poate avea şi alte cauze. Astfel, se diferenţiază intoxicaţiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei de cele false datorate unor cauze multiple:

  • Consumul exagerat. Ciupercile fac parte dintre alimentele greu digerabile. Astfel că pentru persoanele sensibile, ciupercile pot genera tulburări digestive chiar la un consum minim şi moderat.
  • Consumul de ciuperci alterate. Ciupercile se alterează repede (1-2 zile) datorită conţinutului crescut de apă, unele putând deveni toxice. Ciupercile vechi, cele atacate de larvele unor viermi, cele recoltate pe vreme ploioasă, cele transportate neadecvat sau cele depozitate în spaţii necorespunzătoare, toate pot fi contaminate de diferite bacterii şi mucegaiuri. Aceste intoxicaţii, deloc neglijabile, se încadrează în categoria toxiinfecţiilor alimentare.
  • Consumul de ciuperci crude. Un număr mare de specii de ciuperci conţin toxine termolabile, care sunt distruse prin preparare termică. Consumul ciupercilor crude, chiar şi a celor cunoscute, este însă contraindicat.
  • Ciupercile şi alcoolul. Unele specii de ciuperci generează simptome de intoxicaţie în combinaţie cu alcoolul. În general, nu se recomandă consumarea ciupercilor cu cantităţi mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul măreşte solubilitatea unor substanţe specific, favorizând absorbţia intestinală a acestora, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute.

Simptomele intoxicației cu ciuperci

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin:

  • greţuri,
  • vărsături,
  • tulburări intestinale,
  • scăderea tensiunii arteriale,
  • halucinaţii,
  • tulburări nervoase,
  • salivaţie abundentă,
  • lăcrimare,
  • micşorarea pupilei,
  • dureri abdominale,
  • scăderea pulsului,
  • transpiraţii.

Sfaturi și recomandări

Astfel, DSP Arad oferă câteva sfaturi și recomandări pentru cei care practică culesul ciupercilor din pădure sau achiziționează aceste legume de la vânzători ambulanți.

– În caz că prezentaţi unul sau mai multe din simptomeele: diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere, în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112- cât mai repede posibil.

– Simptomele apar în primele 12 ore după ce s-a consumat ciuperci, iar starea se poate agrava rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.

-Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin!

-Nu consumaţi ciuperci crude!

-Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice!

-Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel