vineri, mai 20, 2022

ANPC a controlat mai multe locații în care se vor produce, în perioada următoare, produse de patiserie pentru Sărbătorile Pascale. Autoritățile au dat deja amenzi în valoare de 570.000 de lei.

Produsele de patiserie vor fi la mare căutare în următoarea perioadă. Desertul nu lipsește de pe masa festivă a românilor, în special renumitul cozonac.

Știind acest lucru, autoritățile vor să se asigure că producătorii respectă regulile de igienă și calitate.

Te-ar mai interesa: Dr. Florin Bloj: „Tromboza venoasă profundă se tra...

La nivelul întregii țări, conform tematicii specifice sezonului, initiată de președintele ANPC, Horia Constantinescu și coordonată de directorul general, Paul Anghel, a început, pe 14 aprilie 2022, verificarea modului în care sunt comercializate produsele de patiserie (cozonaci, pască, prăjituri etc).

Amenzi în valoare de 570.000 de lei

Au fost întreprinse, 90 de acțiuni de control, în toată țara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenționale în valoare totală de 570.000 lei.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum și 4 măsuri de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor și o propunere de închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni.

Te-ar mai interesa: Mușcătura de căpușă. Când este cazul să ne îngrijo...

Cele mai importante nereguli care pot fi găsite în urma controalelor:

Comercializarea unor produse depistate fără termene de valabilitate afișate pe etichetă

Comercializarea unor produse cu data durabilității minimale depășită

Folosirea, în procesul tehnologic de preparare, a unor tăvi și cuptoare neigienizate corespunzător și a unor ingrediente cu termen expirat

Utilizarea unor cântare neverificate metrologic

Comercializarea unor produse de cofetărie fără elemente de informare-caracterizare

Te-ar mai interesa: Dacă aveți această grupă de sânge, ar trebui să vă...

Comercializarea unor produse de cofetărie preambalate, cu ambalaj deteriorate

Depozitarea necorespunzătoare, pe paviment, a cutiilor cu produse

Depozitarea produselor în recipiente improprii (crème în găleți de plastic, refolosite)

Utilizarea unor spații de depozitare neigienizate

Folosirea unor vitrine frigorifice de expunere la vânzare neigienizate

Lipsa informațiilor referitoare la alergeni, premixuri folosite sau data expirării de pe etichetă

Te-ar mai interesa: După 16 ani, fetele nu mai au nevoie de permisiune...

Deficiențe ale modului de etichetare al cozonacilor, respectiv nu erau mentionate condițiile de păstrare/ depozitare sau gramajul produsului

Comercializarea unor produse cu stare termică schimbată

Nerespectarea condițiilor de păstrare pentru cozonac și pâine

Prezența, pe aparatele de ventilare a aerului, a unei cantități masive de praf pe paletele ventilatoarelor, scurgeri

Existența pavimentului deteriorat

Te-ar mai interesa: Ce boli indică crestele de pe unghii? Când e cazul...

Nerespectarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare indicate de producător

Existența, în spațiul de producție propriu-zis, a unor insecte (furnici, larve, fluturi)

Lipsa documentelor justificative pentru prezența mărfii la vânzare, dezvăluie un comunicat de presă al ANPC.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private