Sari la conținut

Cum evităm contaminarea alimentelor? Mihaela Bilic, sfaturi pentru siguranța alimentară

siguranța alimentară
Sursa: Unsplash

Din cuprinsul articolului

Siguranța alimentară este foarte importantă pentru sănătatea generală a organismului. Alimentele pot fi ușor contaminate cu agenți patogeni dacă nu respectăm câteva reguli simple de igienă și preparare.

Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate, în cele mai multe cazuri, de siguranța alimentară precară. Pregătirea alimentelor trebuie să presupună un mediu curat, lipsit de agenți dăunători, respectând o serie de reguli.

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie câteva dintre regulile de bază ale siguranței alimentare și de ce trebuie să acordăm mai multă atenție pregătirii alimentelor.

Reguli de siguranță alimentară

Contaminarea alimentelor poate fi ușor evitată dacă ținem cont de următoarele recomandări:

„1.Temperatura scăzută din frigider și congelator nu omoară toți microbii! Este adevărat le limitează multiplicarea, deci condiția esențială pentru alimentul păstrat la frig este să fie proaspăt, bun de consum. Dacă un produs a rămas la temperatura ambiantă timp îndelungat iar germeni patogeni au apucat să se multiplice, faptul că îl punem la frigider sau la congelator nu împiedică alterarea lui. Există chiar bacterii care se pot multiplica și la temperatură scăzută.

2.Nu recongelați niciodată un aliment decongelat! Optați pentru o decongelare lentă, care să nu afecteze structura produsului, adică scoateți alimentul din congelator și puneți-l la frigider pentru următoarele 24 de ore. Odată decongelat trebuie consumat imediat, multiplicarea germenilor este mai rapidă decât într-un aliment proaspăt. Orice recongelare crește riscul de contaminare bacteriană, alterează consistența, aspectul, culoarea și gustul preparatului.

Dacă un produs se află la limita datei de consum, puteți să-l congelați ca să-i prelungiți durata de viață și să evitați risipa alimentară, cu condiția ca odată decongelat să fie consumat imediat.

ziua indragostitilor

3.Gătitul nu distruge toți microbii! Temperatura în altă omoară majoritate a germenilor patogeni dar nu poate neutraliza sporii și toxinele. Așadar gătitul nu este o metodă imbatabilă pentru a steriliza produsele contaminate. Cel mai sigur este să alegeți pentru consum alimente proaspete, care nu prezintă modificări organoleptice suspecte. Nu putem găti mâncare sănătoasă din ingrediente la limita alterării, indiferent că este vorba de carne pește produse lactate sau legume.

Majoritatea germenilor se multiplică la temperatura ambiantă între 10 și 55 °C așadar evitați să păstrați mâncarea timp îndelungat pe masă sau în cămară. Preparatele gătite trebuie puse rapid la frigider, iar preparatele congelate trebuie gătite ca atare sau puse la dezghețat tot în frigider”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: