vineri, iunie 9, 2023

În medicina complementara, diagnosticul dupa limba este folosit frecvent pentru a identifica anumite boli. O limbă sănătoasă trebui sa aibă un aspect neted, suplu, ușor umedă și sa aibă culoare roz și un strat foarte subtire alb-translucid. Modificarile apărute, mai ales, crăpăturile, pot indica diferite boli.

Atentie la crapaturile de pe limba! Îți pot dezvalui ce organ este bolnav

Vestea bună este că o limbă fisurată nu este contagioasă sau dureroasă și este o afecțiune mai frecventă decât ați putea crede.

Un  studiu din 2016  publicat în Swiss Dental Journal a constatat că incidența limbii fisurate crește odată cu vârsta și este mai frecventă la bărbați decât la femei.

Din acest motiv, dacă aveți fisuri pe limbă, ar trebui să solicitați unui medic sau dentist să excludă orice problemă medicală.


O limbă crăpată ar putea fi un semn al anumitor boli

Unele studii au indicat că o limbă fisurată ar putea fi asociată cu anumite afecțiuni specifice de sănătate, potrivit healthdigest.com.

Dr. Liana Comşa, medic primar medicină generală, specialist în medicină tradiţională chinezească. spune că limba dă mai multe informaţii despre starea de sănătate a organismului. De exemplu. crăpăturile de pe limbă pot fi semn de boală.

  • Dacă vârful limbii e foarte roşu, este vorba de o afecţiune a inimii
  • O limbă uscată şi roşie arată o deshidratare a organismului
  • Atunci când pe limbă este imprimată forma dinţilor înseamnă că pacientul se confruntă cu un deficit de energie a splinei şi, atunci, el poate avea diaree, senzaţie de frig şi o stare de oboseală cronică.
  • O limbă cu crăpături indică deficite energetice, adică au anumite organe în suferinţă şi poţi să asociezi organul respectiv cu zona în care limba este crăpată.
  • Colorit maroniu sau crăpături pe partea dreaptă la mijlocul limbii, indică probleme de sănătate ale ficatului.
  • Afecţiuni ale rinichilor sunt reprezentate pe lateralele limbii, chiar la baza organului gustativ.

Un studiu din 2015 publicat în Journal of Tropical Medicine a concluzionat că o limbă crăpată este un potențial indicator al anumitor boli sistemice, inclusiv hipertensiunea arterială, dar mai multe studii în această legătură trebuie făcute pentru a determina o corelație pozitivă.

Un alt studiu a descoperit că o limbă fisurată este prezentă la persoanele cu anemie pernicioasă, unde organismul nu poate absorbi suficientă vitamina B12, și la cei cu mai multe boli rare, inclusiv sindromul Sjogren, un organism autoimun. Tulburare și sindromul Melkersson-Rosenthal (MRS), o afecțiune neurologică care provoacă inflamație la nivelul feței.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private