Atentie la lichidele care favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi!

Persoanele care beau sucuri cu indulcitori artificiali risca sa sufere de pietre la rinichi, in timp ce cele care prefera cafeaua, ceaiul verde si sucul de portocale sunt mai ferite de riscul aparitiei acestei afectiuni.

Desi este recomandat consumul de doi litri de lichide pe zi, nu orice fel de lichid iti hidrateaza organismul. Mai mult de atat, din cauza unor bauturi te expui riscului aparitiei pietrelor la rinichi, sustin cercetatorii de la Spitalul pentru Femei din Boston, potrivit Healh Medical News.

Persoanele care risca cel mai mult sa faca pietre la rinichi sunt cele care obisnuiesc sa bea zilnic bauturi carbogazoase sau necarbogazoase ce contin indulcitori artificiali. Insa oamenii care beau cafea, ceai verde si suc de portocale sunt mai feriti de formarea pietrelor la rinichi.

„Am descoperit ca bauturile indulcite din comert sunt asociate cu o mai mare incidenta a problemelor renale, mai ales a pietrelor la rinichi”, a atras atentia medicul Gary Curhan, de la Channing Division of Network Medicine, care a coordonat studiul asupra modului in care afecteaza sanatatea rinichilor diverse lichide comerciale de consum.

Studiul a fost efectuat pe mai bine de 194.000 de oameni, fiind extins pe opt ani. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care beau un pahar sau mai multe de bauturi indulcite artificial prezinta un risc cu 23% mai mare de a dezvolta pietre la rinichi.

Despre pietrele la rinichi

Potrivit informațiilor Departamentului național de Rinichi și Boli urologice (NKUDIC) din cadrul Insitutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii, factorii de risc pentru dezvoltarea de pietre la rinichi includ etnia, sexul, istoricul familial și consumul insuficient de lichide. Persoanele care prezintă un risc crescut de pietre la rinichi includ pe cele cu hipercalciurie, un istoric familial de pietre la rinichi, boli de rinichi chistice, hiperparatiroidism, acidoză tubulară renală, cistinurie, hyperoxaluria, hiperuricozurie, gută, blocaj al tractului urinar, inflamația cronică a intestinului sau o istorie de chirurgie a tractului gastro-intestinal (GI). În plus, cei care au luat anumite medicamente, inclusiv diuretice, antiacide pe bază de calciu, inhibitor de proteaza (indinavir) și medicamente anti-coagulante (Topiramatul) prezintă un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi.

Pietrele la rinichi se pot forma atunci când substanțele din urină, cum ar fi calciu, oxalat, și fosfor devin foarte concentrate. Chiar dacă anumite alimente pot favoriza formarea de pietre la rinichi persoanelor care sunt predispuse, oamenii de știință susțin că ingerarea vreunui aliment in mod specific nu poate determina pietre la rinichi în cazul persoanelor care nu sunt sensibile. Persoanele care nu beau suficiente lichide pot avea, de asemenea, un risc mai mare, deoarece urina lor este mai concentrată.

Despre articolul publicat în data de 15 mai 2013 în Jurnalul Clinic al Societății Americane de Nefrologie (CJASN)

Autorii spun că “obiectivul principal“ al studiului a fost acela “de a investiga asocierea dintre diferite tipuri de băuturi răcoritoare carbogazoase și incidența apariției pietrelor la rinichi”. Această asociere nu stabilește o legatură de cauzalitate.

Autorii mentionează că au făcut o “analiză prospectivă a legăturii“ dintre consumul de băuturi răcoritoare și incidența pietrelor la rinichi și că se remarcă o aparentă neconcordanță între rezultate. Lucrarea citează o analiză publicată anterior în care două din trei grupuri de studiu au raportat o asociere nesemnificativă între băuturile carbogazoase și dezvoltarea pietrelor la rinichi.

Pentru a obține informații cu privire la istoricul medical, stilul de viată și medicamente, participanții la studiu au completat un chestionar bienal. Cu toate acestea, informațiile referitoare la dieta participanților au fost actualizate la fiecare patru ani.

Printre limitările recunoscute de autori referitor la acest studiu se numără:

  • nu a fost analizată asocierea cu compoziția pietrei;
  • cercetătorii au avut la dispoziție date limitate privind compoziția urinară;
  • marea majoritate a participanților au fost albi, care, conform Insitutul Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii reprezință un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea de pietre la rinichi;
  • studiul s-a bazat exclusiv pe date auto-raportate privind consumul de băuturi.

 

Continuarea pe Lyla.ro

Recent Posts

Cum recunoști o minciună și cum să te protejezi de mincinoși. Semne care te ajută să descoperi și cei mai mari maeștri ai înșelăciunii

Cum recunoști o minciună și cum să te protejezi de mincinoși. Într-o lume ideală, fiecare…

25 de minute ago

Semnele mai puțin cunoscute ale cancerului de ficat. Cum să le recunoști și să acționezi rapid

Semnele mai puțin cunoscute ale cancerului de ficat. Cancerul de ficat este una dintre cele…

55 de minute ago

Fasolea este ieftină și versatilă, cât de bună este pentru sănătate

Fasolea este ieftină și versatilă. Din acest motiv nu este surprinzător faptul că fasolea și…

o oră ago

Cum se simt durerile facerii. Tehnici de gestionare a durerii în timpul travaliului

Durerile facerii, cunoscute și sub numele de contracții, sunt un semnal că trupul unei femei…

o oră ago

Horoscop Alina Bădic pentru Săptămâna Mare. Revelații și atenționări karmice

Horoscop 28 aprilie- 4 mai. Astrologul Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru Săptămâna Mare,…

2 ore ago

Poți să scapi de burtă în șase zile

Poți să scapi de burtă în șase zile dacă respecți aceste reguli, promit specialiștii.  Știi…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian