Sari la conținut

Atenție! Medic: Cu prea multă sare, rinichii nu se pot regla

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de afectare a rinichilor

Nivelul de sodiu din organism pot suferi de hipertensiune arterială, probleme renale și chiar insuficiență renală. De aceea, este important să consumăm cantități moderate de sare și să avem grijă la alimentele procesate care conțin cantități mari de sare adăugată.

Sodiul și potasiul sunt două minerale care ne fac inima să bată. Cu aceste minerale se joacă permanent rinichii, potrivit medicilor.

Prea mult sodiu înseamnă prea multă sare. Rinichii nu pot să mai regleze bine cele două minerale vitale. Consecințele au fost explicate de medici.

„Bate inima. În interiorul celulelor cardiace găsim potasiu. În exterior – sodiu. Din echilibrul celor două minerale apare curent electric. Inima are bătăi regulate. Creierul dă comanda să miște mușchiul cardiac. Comanda nu ar fi posibilă fără calciu. Sodiu, potasiu, calciu sunt mineralele vitale din organismul uman.

Sarea în exces distruge toate circuitele normale. La Spitalul de Nefrologie Doctor Carol Davila ni s-a explicat de ce rinichii nu se „joacă” bine cu sodiul și potasiul, când mâncăm peste cinci grame de sare pe zi”.

Cristina Căpușă, medic primar nefrolog, explică ce se întâmplă când e prea mult sodiu în organism.

„La nivelul rinichiului, acolo unde se face eliminarea lor, ies prin aceeași porți – să spunem – și reglarea este de obicei unu contra celuilalt. Când e prea mult sodiu, rinichiul se concentrează pe sodiu, pe sare, să o elimine cât poate. Nu se mai uită la potasiu să îl rețină și scade potasiul. Potasiul este esențial pentru funcționarea creierului, reglează batăile inimii, reglează vasele de sânge. Vasele de sânge au mușchi și sunt ajutați de potasiu să se relaxeze. Ajută la normalizarea tensiunii arteriale, ajută la reglarea ritmului inimii și la funcționarea normală a sistemului nervos”, spune dr. Căpușă, potrivit Pro TV.

Prea multă sare. Crește tensiunea arterială pentru că atrage apa. Pe de altă parte, prea multă sare înseamnă puțin potasiu. Vasele de sânge nu se mai relaxează și crește, din nou, tensiunea.

Medicul mai spune că „nu îți dai seama cât de multă sare intră din mâncare. Manânci niște biscuiți cu miere, te uiți pe etichetă vezi că au sare, sodiu. Și pacienții spun da, dar eu nu pun sare în mâncare. Da, dar mănânci cașcaval? Da! Mănânci mezeluri? Da! Mănânci pate de ficat? Da! Pui ketchup peste mâncare? Da! Păi toate au sare”.

Câtă sare găsim în:

• 100 g cașcaval – 1,5 grame sare

• 100 g mezeluri – 3,5 gram sare

• 100 g biscuiți – 0,5 grame sare

• 100 g ketchup – 2,5 grame sare

• 100g pate – 1,5 grame

Total: 9,5 grame sare

Câtă sare avem nevoie pe zi

consumul de sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cinci grame pe zi de sare – cel mult – cer rinichii. Cere inima, ca să nu apară bătăi neregulate. Cere creierul. Și apă băută treptat, pe tot parcusul zilei. Iar dacă faceți efort fizic, apa se bea picătură cu picătură, chiar dacă vă este groaznic de sete.

Explicația este tot la minerale. Ne confirmă un expert în biochimie.

Creșterea tensiunii arteriale

 „Una dintre primele consecințe al deshidratării este creștere tensiunii artriale. Eu beau brusc o cantitate e apă, după ce le-am concetrat, brusc diluez sărurile din orgsanims. Putem avea consecințe grave. În primul rând pentru inimă, pentru că scad foarte mult cantiatea de sodiu și potasiu. Ce se întâmplă în celulele din stomac nu mă intersează, dar ce se întâmplă în inimă da. Asta e pompa care mișcă inima, am deblansat-o, pot să o opresc”, spune dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie și Biotehnologii.

După efort fizic, beți apă încet, cantități mici. Ideal ar fi să consumați soluții de rehidratare, care au și sodiu, potasiu, calciu și glucoză, mai spune medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel