luni, octombrie 3, 2022

Inima frântă reprezintă acel stadiu al relaţiilor când persoana de lângă tine de dezamăgeşte, te abandonează sau te respinge. Deşi nu este mortală, un studiu realizat de cercetătorii japonezi spune că există o boală asociată cu inima frântă şi asemănătoare cu sindromul coronarian acut.

Sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia takotsubo reprezintă cauza unor contracţii anormale ale inimii, conform MedPage Today. În japoneză takotsubo înseamnă strânsoarea caracatiţei, iar când inima se contractă are aceeaşi formă.

Te-ar mai interesa: Medic: Este cel mai prost obicei alimentar. Duce l...

Studiul publicat în New England Journal of Medicine a avut 1.750 de participanţi şi în urma lui s-a descoperit că femeile sunt de 9 ori mai predispuse să sufere de acest sindrom.

Când a fost descoperită în anii 1990, takotsubo se prespunea că este cauzată de evenimente stresante, precum, moartea partenerului.

Cercetătorii au descoperit că boala poate afecta şi bărbaţii şi tinerii. Conform acestora, din cauza acestei boli, riscul de boli de inimă este cu 9.9% mai mare, iar de infarct cu 5.5%.

Boala este deseori confundată cu sindromul coronarian acut, deoarece simptomele sunt asemănătoare – respiraţi întretăiată, dureri în piept. Pentru a vedea forma acestei boli, medicii trebuie să facă o angiogramă a ventriculului stâng.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mănânci gutui zilnic. Benefici...

Takotsubo este tratată cu beta blocante şi inhibatori, însă nu există o schemă de tratament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private