duminică, noiembrie 27, 2022

Atenție! Scobitul în nas, asociat cu o boală gravă. Oamenii de știință au dovedit că un gest dizgrațios a fost asociat cu o boală mentală. Dovezile sunt înfricoșătoare.

Alzheimer este o tulburare neuronală, un tip de demența care afectează gândirea, comportamentul și memoria. Potrivit Asociației Alzheimer din SUA, peste 6 milioane de americani se confruntă și trăiesc cu această afecțiune. Iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare pentru următoarele două decenii, când se estimează o dublare a acestui număr.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău când bei vin fiert. 5...

Iar acesta este un motiv în plus pentru oamenii de știință de a înțelege cât mai bine cu putință care este mecanismul care declanșează această turburare neurodegenerativă, care afectează gândirea, comportamentul și memoria, în vederea diagnosticării timpurii, dar mai ales pentru găsirea unui tratament adecvat.


Scobitul în nas, asociat cu o boală grea

Un nou studiu a evidențiat o legătură, vagă, dar plauzibilă, între scobitul în nas și riscul de a dezvolta demența, arată Science Alert.

În cazurile în care scobitul în nas deteriorează mucoasa de la nivelul nasului, anumite specii critice de bacterii au cale mai liberă spre creier, care răspunde la prezența acestora în moduri similare semnelor pe care le dă boala Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Vei fi ur...

Cercetătorii australieni au efectuat teste cu o bacterie numită Chlamydia pneumoniae, care poate infecta oamenii și poate provoca pneumonie.

Bacteria a fost descoperită, de asemenea, în majoritatea creierelor umane afectate de demența cu debut tardiv.

S-a demonstrat că, la șoareci, bacteria poate urca pe nervul olfactiv, cel care unește cavitatea nazală și creierul.

Mai mult, atunci când a existat o deteriorare a epiteliului nazal, mucoasa de la nivelul nasului, infecțiile nervoase s-au agravat.

Te-ar mai interesa: Cum arată sora lui Mihai Trăistariu. Este cu 13 an...

Acest lucru a dus la depozitarea în creierul șoarecilor a unei cantități mai mari de proteină amiloid-beta – o proteină care este eliberată ca răspuns la infecții.

Plăcile acestei proteine se găsesc, de asemenea, în concentrații semnificative la persoanele cu boala Alzheimer.

”Suntem primii care au demonstrat că Chlamydia pneumoniae poate intra direct pe nas și ajunge în creier, unde poate declanșa patologii care seamănă cu boala Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Neti Sandu: Acești nativi vor intra la cheltuieli ...

Am văzut că acest lucru s-a întâmplat într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”, spune cercetătorul în neuroștiințe James St John de la Universitatea Griffith din Australia.

Chiar dacă nu sunt siguri că efectele descoperite în testele de laborator sunt aceleași la oameni, rezultatul studiului este un pas înainte pentru cercetări și un motiv să continue această pistă pentru a înțelege tulburarea neurodegenerativă ce are impact major pentru populația de peste 60 de ani, așa cum o arată cele mai recente date.

Te-ar mai interesa: 27 noiembrie, zi de mare sărbătoare! Ce NU este bi...

”Trebuie să facem acest studiu la oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod.

Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar care nu a fost încă finalizată.

Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la om, dar nu am aflat cum ajung acolo”, mai spune James St John.

Simptome Alzheimer

Simptomele comune ale demenței sau ale bolii Alzheimer includ:

  • Uitarea
  • Probleme cu activitățile zilnice
  • Greșeli cu privire la timp și loc
  • Probleme de limbaj
  • Pierderea lucrurilor
  • Judecata slabă
  • Retragere din activitățile sociale
  • Schimbări de comportament și de caracter
  • Neliniște
  • Probleme cu vederea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private