Sari la conținut

ATENȚIE! Un nou tip de fraudă online vă lasă fără bani

ATENȚIE! Un nou tip de fraudă online vă lasă fără bani. Poliția semnalează un nou tip de înșelăciune în mediul online, sub forma unor amenzi.

IGPR trage un semnal de alarmă asupra unui nou tip de fraudă online, făcută de indivizi care își atribuie identitatea unor persoane din conducerea Europol, FBI sau a Poliției Române, prin care cer plata unor amenzi pentru a evita emiterea unor mandate de arestare.

Potrivit IGPR, în perioada 5-8 august 2022, Poliția Română a fost sesizată cu privire la existența mai multor cazuri de fraude online, prin transmiterea unor mesaje prin email.

Escrocii spun că sunt de la FBI, Interpol…

Astfel, în aceste mesaje, anumite persoanele și-ar fi atribuit identitatea unor lucrători cu funcții de conducere din cadrul Europol, Interpol, FBI sau Poliția Română.

Persoanele vătămate ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare, ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acțiuni cu un caracter sexual explicit, cu minori.

Acestora li s-ar fi solicitat plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru a evita demararea unei proceduri judiciare și emiterea unui mandat de arestare preventivă, pe numele destinatarului emailului.

Ce trebuie să facem

„În situația în care primiți astfel de email-uri, nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeți, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online, pe portalul de petiții al Poliției Române”, arată IGPR.

Din păcate, de teamă că vor face pușcărie …, mulți români pot cădea în plasa acestor escroci care se dau drept reprezentanți ai instituțiilor enumerate mai sus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.